Bila Anak Tak Selera Makan Shaklee Ada Penyelesaian

Bila Anak Tak Selera Makan

Shaklee Meal SHake
anak tak selera makan shaklee
Dan hilang tumpuan dengan mudah


Assalamu'alaikum Wrmbth, Adooyai. Anak ummi tak nak makan ya. Penat ummi Masak Luqman Hakim. Inilah dialog skrip drama yang kerap kali saya ulang setiap kali menyuap makanan kepada anak kami dulu. 

Rupa rupanya memang masalah anak tak mahu makan ni masalah sejagat. Seluruh umat manusia di muka bumi ni ada masalah yang sama. Memang patut dibincangkan di persidangan PBB dan NATO (No Action Talking Only). Akhirnya beli juga Shaklee Meal Shake ni.

Bukan apa, anak anak kita ni memang dalam proses membesar jadi kalau mereka tidak makan, pertumbuhan akan terbantut. Persaingan zaman sekarang amat tinggi. Kalau mereka ketinggalan berbanding anak anak lain alangkah ruginya. 


Lagipun, masa kanak kanak nilah pertumbuhan badan dan minda mereka berkembang pesat. Memang patut jadi kegusaran utama bila anak tak mahu makan.


Paling menyedihkan, kita lebih sanggup beli rokok dari beli makanan berkhasiat untuk anak. Saya pernah jumpa kawan cina yang sanggup tak makan untuk belikan anaknya vitamin. Supaya anaknya lebih pandai dan cukup zat. Baru dapat bersaing.



Shaklee Meal SHake
Makanan berkhasiat seperti buah dan sayuran sangat bagus untuk anak anak kita
Fasa mencabar untuk beri Luqman Hakim Makan bermula sejak usia setahun. Betul apa yang Dr Zubaidi kata di blognya, umur setahun memang kanak kanak mula aktif. Hmm... Baru dapat kaki memang seronok dapat berjalan dan berlari. Itulah bayangan masa silam kita. Mungkin dulu kita pun begitu.
Meal Shake Shaklee
Tengah Buat apa tu Luqman Hakim. Makan ya sayang, Ummi gembira tengok Luqman Hakim cukup makan& sihat. 
Menurut Dr Zubaidi, anak anak tidak selera makan boleh diatasi dengan langkah langkah berikut


  1. Anak anak kita sudah pandai memilih makanan. Ada yang digemarinya dan ada pula memang ditolak mentah mentah. Kita sebagai ibu bapa perlu perhatikan makanan manakah menjadi kesukaan anak anak. Hidangkan mereka makanan kegemaran yang berkhasiat. 
  2. Elakkan memberi makanan yang tidak berkhasiat seperti gula gula walaupun digemari mereka. Kita juga tidak seharusnya mengumpan mereka dengan upah gula gula dan coklat. Ini menggalakkan mereka menyukai makanan rapu yang tidak berkhasiat
  3. Siapa cakap anak anak tidak ada cita rasa, mereka gemarkan hidangan yang meriah. Warna warni pada makanan yang disajikan. Barulah hati tertarik dan menimbulkan perasaan ingin tahu mereka.
  4. Kanak kanak sukakan perhatian, jadi galakkan mereka makan lebih dan beri mereka galakan untuk menghabiskan makanan tersebut. Elakkan memarahi mereka sekiranya mereka tidak menghabiskan makanan. Adakalanya, ini cara mereka mendapat perhatian anda
  5. Pelbagaikan jenis makanan yang diberikan kepada mereka. Mereka juga akan jemu dengan makanan yang sama. Orang dewasa dan anak tidak selera makanan lauk yang sama setiap hari kan?
  6. Makan ikut jadual. Sesi makan yang sama setiap hari boleh menjadikan mereka lebih berselera
  7. Ibu dan Ayah makan bersama sama dengan anak dalam keadaan ceria. Elakkan daripada bertengkar dan suasana tidak ceria semasa makan.
Apa itu Meal Shake Shaklee?
Ok, kalau anak tak nak makan juga, kita nak buat apa? Hmm.. ingat lagi apa Mazni sebut awal awal artikel tadi? Boleh cuba Shaklee Meal Shake. Apa dia Shaklee meal shake ni?
Shaklee Meal SHake
Fungsinya sebagai penggalak selera makan untuk kanak kanak. Orang dewasa pun sesuai minum kerana ia makanan tambahan yang rendah lemakmempunyai 19 vitamin dan mineral utama, protein, kalsium dan serat. Anak yang kurang selera makan akan berisiko kekurangan zat. Ini caranya kita tampung kekurangan pengambilan makanan.

Harus diingat, walaupun anak kita minum Meal Shake dari Shaklee ini, mereka masih perlu makanan yang berkhasiat. Insyaallah shake ini akan menambahkan selera makan. 

Selepas kita memberi anak Meal Shake ini, tunggu seketika dan beri makanan berkhasiat seperti sayur dan lain lain. Nafsu makan akan mula timbul selepas pengambilan Meal Shake ni.


Shaklee Meal SHake
Takda la sampai macam ni. Kalau ya pun apa salahnya kan mommies


Shaklee Meal SHake
Elakkan pemberian makanan rapu kepada anak kita. Kurang khasiat. Malah akan memburukkan keadaan



Shaklee Meal SHake
Hilangnya selera makan mungkin disebabkan hidangan yang sama setiap hari
Ramai ibu seperti Mazni telah mencuba meal Shake ni dan berpuas hati dengan hasilnya. Anak anak kelihatan lebih berselera menjamah makanan yang disediakan. 

Baru senang dan lega hati ummi lihat Luqman Hakim macam ni. Tak dalah ummi kena torcher dengan saudara mara. "Ko tak bagi anak ko makan ya". Berdesing telinga dibuatnya. Ini contoh ibu lain yang gembira dengan hasilnya
harga meal shake shaklee


cara makan meal shake shaklee
harga meal shake shaklee


cara makan meal shake shaklee

Sekarang ni hati saya lebih tenteram, memang indah alam ibu bapa ni. Anak dah selera makan, insyaallah moga Allah beri dia keupayaan untuk belajar Al quran, pergi kelas mengaji. Belajar menjadi insan berguna dan yang penting mendoakan ibu bapanya kelak.

What you give you get back more, hari ni kita belanja anak kita makanan sedap dan berkhasiat, esok lusa masa kita dah tua siapa tahu giliran mereka pula. Hukum alam kan mommies and daddies

Bagi ibu yang sedang hadapi masalah yang sama ni, doa banyak banyak ya pada Allah swt semoga Allah bukakan pintu hati anak kita untuk makan, Dia mesti mendengar. Insyaallah. 

Saya doakan ibu dan mommies semua berjaya menyihatkan anak dan makan yang cukup. 

Bismillahirrahmanirrahim,

"Ya Allah ya rahman, 

Kaulah Maha Pemberi Rezeki,

Maha Mendengar, Maha mengasihani,

Kami mohon kepadamu Ya Allah, 

Bukakanlah jalan penyelesaian bagi kami para ibu,

Untuk membesarkan dan menjaga anak amanahmu

Dengan Sebaik mungkin,

Berkatilah semua usaha kami membesarkan mereka.

Amin"

Jika anda mempunyai soalan, insyaallah sekiranya mampu Mazni akan bantu anda. Boleh hubungi Mazni di


Call / Whatsupp: 019-2653791 atau  0192663791 
ID Shaklee: 963860
Email: maznizazmi@gmail.com
FB: Mazni Azmi  bagi sebarang pertanyaan lanjut.
Like kami di Facebook Page: Ibu bijak keluarga sihat
mendapatkan KONSULTASI TERBAIK dan INFO PERCUMA

Apa pendapat anda tentang artikel ini? Suarakan pandangan anda dibawah. Terima kasih banyak banyak ya