Maznee Azmi . Pengedar Shaklee pilihan hati. Yakin . Mesra . Berpengalaman

Ibu Menyusu Produk Shaklee Kebanjiran

Banyakkan Susu Ibu Dengan Set Menyusu Shaklee

Assalamu'alaikum Wrmbth, ramai dari ibu mengalami masalah kekurangan susu ibu

Apabila ini berlaku, kita terpaksa mengambil tindakan drastik. Terpaksa gunakan susu formula. Sayu dan hiba hati bila berlaku. Sekarang kita ada alternatif lain. Set Ibu menyusu Shaklee

Set ibu menyusu shaklee

Didalam al quran ada menyebut, tanggungjawab ibu menyusukan anaknya selama 2 tahun sekiranya mampu. Jika ia tertulis didalam Alquran, sudah tentu Allah swt menyediakan hikmah yang besar dalam perlaksanaannya.

Hanya ibu yang benar benar kuat dan rapi persiapannya akan mampu mengharungi tempoh 2 tahun ini dengan lancar. Insyaallah, secara tidak langsung perintah dari Allah swt ini akan mendidik ibu menjadi lebih kuat semangat.

Anak yang cukup susu ibunya, akan memperolehi zat yang mencukupi dan antibodi dari ibu yang akan menguatkan sistem keimunan. 

Daya tahan simanja melawan penyakit akan meningkat. Insyaallah.

5 Punca Susu Ibu Merudum Antara sebab- sebab susu kita merundum :-
1. Pam yang tidak kerap
Untuk hasilkan susu yang melimpah ruah, payudara perlu di rangsang (stimulate) sekerap 2 jam or 3 jam sekali. 
Set Menyusu Shaklee

Kerjasama suami isteri penting, suami perlu ingatkan isteri untuk pam dan berikan semangat

Jangan putus asa perah susu atau pam susu walaupun hasil mula -mula adalah sedikit. Lebih kerap payudara di kosongkan, lebih banyak susu akan di hasilkan.Insyaallah. Ada anak enggan minum susu. Banyak sabar ya

Inilah prinsip supply and demand. Badan hasilkan susu menurut keperluan semasa. Pengambilan set menyusu shaklee bersama amalan menyusu yang baik akan memberi hasil optimum

2. Period
Bila mommies mula period, (datang haid) banyak darah akan keluar. Bila banyak darah keluar, banyak cecair akan hilang dari tubuh sebab 70% dari komponen darah merupakan air. Bila tubuh kekurangan cecair, maka susu akan merudum. 
Set Menyusu Shaklee

Semasa menyusu badan, pastikan kuantiti air yang diminum sebanyak 3liter sehari bagi menggalakkan pengeluaran susu dan mengelakkan susu lebih pekat.

Sekiranya para ibu menggunakan set bersalin Shaklee atau produk manapun, pengambilan vitamin dari set tersebut memerlukan anda meminum air yang banyak. Ini bagi memastikan vitamin yang diambil dapat diserap dengan baik dan lebihannya dibuang melalui perkumuhan.

Ini semua memerlukan kuantiti air yang banyak.

3. Kurang makan dan minum
Bila mommies skip meals, tubuh ibu akan kekurangan nutrisi. Bila tubuh ibu kekurangan nutrisi, tubuh ibu akan sukar menghasilkan susu. Pengambilan air juga penting. 
Set Menyusu Shaklee

Hihi, Anak terlebih makan takpe, ummi perlu cukup zat

Sekiranya ini terjadi, mommies perlu mempertimbangkan mengambil makanan tambahan. Ibu bekerja kerap menghadapi dilema untuk makan kerana kesibukan menyiapkan tugas harian di pejabat.

Air merupakan salah satu komponen utama susu ibu. Kalau kering je badan kita, cemana pulak nak hasilkan banyak susu kan? Jadi mommies2 yang bf wajib minum air lebih 3 liter setiap hari..
Set Menyusu Shaklee

Sekiranya mommies tidak mendapat zat yang mencukupi daripada makanan harian, kemungkinan untuk mendapat masalah kesihatan lebih tinggi.

Contohnya, kerosakan gigi dan sakit sendi kerana kekurangan jisim kalsium dari tubuh. Ibu perlu menjaga kesihatan diri agar tiada kemudaratan di kemudian hari.

4. Anak dah mula makan ‘solid’ food
Bila anak dah mula makan ‘solid food’, secara automatik anak akan kurang menyusu sebab dah mula kenyang dengan makanan selain susu. Mommies boleh kerapkan sesi pam, lebih kerap dari sebelum anak mula solid untuk memastikan bekalan susu tidak putus.
Set Menyusu Shaklee

Memberi si manja makan makanan pejal, memang menyeronokkan

Proses ini memerlukan disiplin dan komitmen yang tinggi kerana sekiranya mommies tidak mengikut jadual yang betul dan prinsip supply dan demand tidak difahami. Kuantiti susu ibu dihasilkan akan merudum jatuh.

Set ibu terbaik pun tak dapat membantu anda tanpa disiplin yang rapi.

5. Mommies Stress
Emosi mommies berkait rapat dengan penghasilan susu. Bila mommies gembira, hormon oxytocin akan terhasil dan seterusnya ia akan merangsang hormon prolaktin untuk menghasilkan susu. Jika mommies stress, hormon oxytocin kurang, penghasilan susu akan terbantut.
Set Menyusu Shaklee

Ibu bekerja memang banyak bebanan. 

Set menyusu shaklee mengambil kira keperluan para ibu. Vitamin B Kompleks dalam set ini membantu ibu mengawal tahap stress mereka dengan lebih baik. 

Jangan salah faham tentang fungsi vitamin sebagai dadah anti stress kerana ia dari sumber semulajadi dan bukan ubat. Cuma mommies perlu ingat,, walaupun dari sumber semulajadi, dos jangan lebih dari disarankan ya.

Makan nasi banyak sangat pun tak elok untuk kesihatan bukan? 

"Ya Allah Ya Rahman, Kami memohon kepada mu ya Allah agar kau kurniakan limpah dan rahmatmu pada ibu yang berjuang menyusukan anak mereka dengan susu ibu ya Allah. 

Berilah kekuatan kepada mereka, eratkan kasih sayang diantara ibu dan anaknya. Bukakan hati para suami untuk membantu ya Allah. Amin"

Jika anda mempunyai soalan, insyaallah sekiranya mampu Mazni akan bantu anda. Boleh hubungi Mazni di


Call / Whatsupp: 019-2653791 atau  0192663791 
ID Shaklee: 963860
Email: maznizazmi@gmail.com
FB: Mazni Azmi  bagi sebarang pertanyaan lanjut.
Like kami di Facebook Page: Ibu bijak keluarga sihat
mendapatkan KONSULTASI TERBAIK dan INFO PERCUMA

Apa pendapat anda tentang artikel ini? Suarakan pandangan anda dibawah. Terima kasih banyak banyak ya