// //

Set Menyusu Shaklee | Kenapa Bayi Reject Susu Botol?

Set Menyusu Shaklee | Kenapa Bayi Enggan Menyusu Botol?

Assalamu'alaikum Wrmbth semua. Sedar sedar dah bulan september kan. Anak Mazni Luqman hakim pun dah nak masuk 2tahun. Yey~~ cepatnya masa berlalu. Sedar sedar anak ummi dah besar. Teringat lagi masa awal awal dulu, Luqman Hakim dah biasa dengan ummi.


Set Menyusu Shaklee harga penyusuan
Luqman Hakim sibuk main 
SET MENYUSU SHAKLEE UNTUK IBU KURUS CANTIK

Habis pantang je terus kena pergi kerja dan nenek tolong jaga. Alhamdulillah Mazni dah ajar baby untuk minum dengan botol susu. 

Tak dalah susah sangat mak mertua nak susukan. Ini sebab Mazni dah pernah terbaca masalah ibu ibu lain yang baru habis pantang dan terlupa nak ajarkan anak menyusu dengan botol.

Masa anak pertama Mazni tak tahu lagi Set menyusu Shaklee. Memang harapkan makanan seharian je

Memang banyak respon postitif dari kawan kawan yang dah ada pengalaman menggunakan set penyusuan shaklee ni.
Set Ibu Menyusu Shaklee
Kejap je dah besar anak ummi
Satu ilmu baru yang Mazni baru tahu dari lactation kaunselor yang sebenarnya susu ibu ni ada dan susu akhir. Susu awal tu penuh dgn air dan susu akhir tu ada lemak.

Lactation kaunselor selalu ingatkan, jika menyusukan anak, menyusu sehingga baby tu sendiri yang lepaskan nipple, bukan kita yang lepaskan.

Ini mungkin disebabkan, selepas menyusu 5 minit, kita alihkan dia ke breast yang sebelah lagi. 

Jadi kita tak tahu baby tu dapat atau tidak keseluruhan susu tu. Tapi jika dia sendiri yang lepaskan, bermakna dia dah kenyang - (ini semua kita ambil kira bila baby menyusu dengan tenang/aman - tidak mengamuk2 ye)
Kebaikan Set Menyusu Shaklee

Ini cara cara yang boleh membantu mommies siapkan baby / si manja supaya mereka tidak reject botol susu kelak. Boleh jadi pedoman sama. Yelah~~ baby tak nak berenggang dengan ibu

Bagi ibu yang berhasrat nak exclusive breast feeding, memang perlu tahu ilmu ni ya. Mazni dah cuba beberapa kaedah memang berkesan.
Set Menyusu Shaklee
Jika anak tak nak minum susu, mommies perlua cari cara segera

Mazni pasti ramai mommies menghadapi kesukaran menyusu botolkan anak dengan Expressed Breast Milk aka EBM. 

Puncanya mudah je, puting botol susu tersebut tak sama dengan yang asli. 


Bagi atasi masalah ni, ibu ibu boleh cuba beberapa jenama berbeza, ada yang putingnya keras dan ada yang lembut. Baby lebih suka yang lembut sebab menyamai puting kita.

Kaedah Alternatif Beri Anak Enggan Menyusu Botol

Jika mommies dah cuba cara diatas dan anak masih enggan menyusu. 

Boleh cuba cara dibawah pula. Semua cara perlukan kesabaran, mommies semua mesti boleh buat. Bawak banyak berdoa pada Allah swt untuk lancarkan proses penyusuan

Susukan dengan Cawan Kecil

Gunakan cawan yang kecil untuk memberi susu kepada simanja. Perlu sangat cermat agar susu tidak masuk ke hidung dan anak tersedak susu. 

Kita tak perlu paksa baby menyusu, biarkan si manja hirup sendiri. Practice makes perfect, jadi jangan bimbang jika ia tidak berjalan lancar. 

Kebaikan kaedah ini ialah anak kita tidak akan keliru dengan puting mommies.
Set Menyusu Shaklee bajet berapa

Susukan dengan Sudu Kecil

Kaedah memberi susu sama dengan cawan. Jangan paksa anak dengan menyuapkan susu. 

Cara yang betul dengan biar anak hirup susu sendiri. Personally, mazni pernah cuba cara ni. Memang kena banyaaaakk sabar ek.
Set menyusu Shaklee macam mana cara makan

Memberi Susu Dengan Picagari/Syringe

Ini jalan terakhir. Jika kaedah lain tak berkesan, baru guna cara ni. Memang cara ni nampak lebih mudah, sebab Mazni pernah cuba sendiri.

Tiada jalan mudah untuk berjaya menyusukan anak secara ekslusif melainkan dengan ilmu dan kesabaran. 


set menyusu lengkap shaklee
Bentuk puting botol pun memainkan peranan juga.

Patutlah Allah jadikan mommies berhati kental dan tabah. Semua ini latihan untuk kita keluar dari kepompong dan menjadi wanita hebat berhati waja. Kih kih kih~ dah macam iron ladies pun

Selain kaedah diatas, faktor lain yang mempengaruhi kesediaan baby untuk menyusu ialah masa

Contohnya, ajar bayi untuk minum dengan kaedah ini semasa bayi dalam keadaan tenang dan tidak terlalu lapar. Mommies jangan sesekali memaksa baby untuk minum susu. Berikan sedikit demi sedikit.
Set Menyusu Shaklee

Faktor lain pula adalah emosi baby. Jangan tunggu semasa baby kurang sihat baru mommies nak mengajar. Makin mencabar kann.. Bayangkan kalau orang dewasa tak sihat.. mana lalu nak makan. Anak kita pun sama. Contohnya demam sebab nak tumbuh gigi. Kan kan~~ Baik ajar masa sihat
Set Menyusu Shaklee

Minta tolong pada kekanda/suami tercinta untuk susukan anak ek, sebab baby kita boleh cam bau orang yang selalu susukan. 


Lebih lebih lagi bau maknya, kena ada semangat kerjasama yang erat baru penyusuan ni boleh berjaya.

Mommies jangan stress sangat ya. Sebab tekanan ni yang akan membuatkan pengeluaran susu badan merudum. 

Psikologi dan mental kena positif selalu. Kita boleh dapatkan sokongan dari suami dan keluarga. 

Memang sukar tetapi tak mustahil untuk dicapai. Man jadda wa jadda. Siapa berusaha dia berjaya.

posisi penyusuan susu ibu
Mula mula memang kekok.. Hari hari buat tutup mata pun boleh Insyaallah

Dari pembacaan Mazni, posisi penyusuan berbeza juga memainkan peranan. Apa yang penting anak kita rasa selesa semasa menyusu. Citarasa baby pun tak sama menurut waktu dan keadaan. 

Masa berdua munkin posisi A. Waktu tempat terbuka (terutama semasa majlis kenduri), suasana bising boleh menyebabkan bayi terganggu. Jadi, kena peka dengan keperluan baby kita ya :)

Yang penting kerjasama.. Kalau kita makan set menyusu shaklee pun.. tanpa ilmu penyusuan dan persediaan yang betul pun kurang hasilnya.

Salah satu produk shaklee yang sanagt bagus untuk ibu menyusu ialah ESP. 

Sangat banyak kegunaannya.

Jom klik gambar dibawah dan bongkar rahsia ibu bekerjaya tetap cergas dengan ESP Shaklee

esp shaklee untuk ibu menyusu


khasiat esp shaklee untuk ibu bekerja


khasiat esp shaklee untuk ibu berpantang

Jika anda mempunyai soalan, insyaallah sekiranya mampu Mazni akan bantu anda. Boleh hubungi Mazni di


Call / Whatsupp: 019-2653791 atau  0192663791 
ID Shaklee: 963860
Email: maznizazmi@gmail.com
FB: Mazni Azmi  bagi sebarang pertanyaan lanjut.
Like kami di Facebook Page: Ibu bijak keluarga sihat
mendapatkan KONSULTASI PERCUMA dan INFO PERCUMA

Apa pendapat anda tentang artikel ini? Suarakan pandangan anda dibawah. Terima kasih banyak banyak ya
Mazni Azmi