Rahsia Menulis Di Google | Pengalaman Menulis Blog Produk Shaklee

Rahsia Google.. Yang ramai orang tak tahu

Google ada polisi.. semua lawan web bersesawang.. dan Blog
BARU.. akan dikenakan sekatan. Maksudnya.. ada Tempoh PERCUBAAN. Blog produk Shaklee kami ni pun sama.


Rahsia menulis di google

Orang SEO gelar sandboxing. Apa kesannya pada blog baru?
Bulan pertama berblog memang susah sangat nak keluar google

Hampir mustahil. Jadi apa nak buat?
Gunakan Social media seperti facebook, twitter.

Kenapa kena ada sandboxing? Dulu masa belum ada filter ni

Ramai sangat yang buat blog spam. Isi merapu pun boleh naik page pertama. 

Jadi ini umpama tempoh percubaan untuk pekerja baru. Sebelum confirm jawatan.

Google nak lihat dedikasi dan kualiti kerja anda
Hmm.. apa jadi lepas sand boxing period ni?

Tu yang best.. Sekatan ni akan berkurangan dengan masa
macam pintu empangan

Bulan pertama dia buka 5% je..
Bulan ketiga 10 peratus
Dah setahun baru 100%.

Ittulah yang sedang jadi pada blog kami. Buat tengah bulan 8. Jadi baru 3.5 bulan usia blog ni.

boleh nampak tak perubahan bentuk graf tu? Hmm.. Purata klik sehari dah 2500

Insyaallah kalau berterusan macam ni. Bulan depan makin besar kepercayaan google bagi

Insyaallah cara caranya akan didedahkan pada
Anak murid Shaklee kami. 

Moga cepat lah naiknya. Wallahu'alam
Dulu kami belajar dari cikgu orang putih.

Buku pun tebal tebal nak baca. Alhamdulillah 
Dah nampak hasil. 

Niat kami lepas ni, tak perlulah anak murid baca buku
Tebal tebal. Kami tunjukkan cara mudah dan berkesan
Dengan cikgu lain pula,
Yang juga mentor bisnes Shaklee kami

Belajar pula cara menulis memberi inspirasi
Memang tak rugi berguru.

Macam macam ilmu dapat. Alhamdulillah.

Jom cuba sama sama. Sebenarnya semua orang boleh tulis dengan baik. Cuma mula mula tu memang susah sikit.

Cikgu saya pesan, tulis saja 10 artikel pertama tanpa fikirkan kualiti. Kita akan belajar dari kesilapan. Insyaallah itulah yang berlaku.

Sehinggakan blog lain pun tiru sebiji artikel kami. Blog mana tu? Saya, peniru tersebut dan Allah je yang tahu. Wallahu'alam

Penulis: Azmi Mazni (Tak sama dengan Mazni Azmi ya)