Maznee Azmi . Pengedar Shaklee pilihan hati. Yakin . Mesra . Berpengalaman

10 Makanan Sihat Yang Sebenarnya Tidak Sihat | Set Kurus Shaklee

10 Makanan Sihat Yang Sebenarnya Tidak Sihat

Assalamu'alaikum Wrmbth, Hari ni Mazni nak kongsikan sebuah artikel yang betul betul buka mata. 10 makanan yang dikatakan sihat. Tapi sebenarnya tak sihat. Kawan kawan makan set kurus shaklee pun belum tentu berguna.

makanan untuk diet sihat set kurus shaklee

Makanan tak sihat yang dikatakan sihat
Jika tak kawal makanan. Seorang sahabat berkongsi kepada kami, dia seorang trainer di gym, katanya untuk kurus bergantung 70% pada makanan.


Baki 30% lagi melalui senaman. Dan setelah suami Mazni cuba kawal selera makannya dengan set kurus shaklee lengkap, tanpa senaman..



Setelah 2 minggu lebih, memang betul. Tetap turun 2kg. Hanya dengan kawal makan.



Ya, sebelum ni punca diet suami Mazni gagal kerana tak sanggup tinggalkan nasi.



Memang tipikal rakyat Malaysia. Kalau tak dapat nasi sehari memang tak sah. Syukur alhamdulillah selepas mengamalkan set kurus lengkap shaklee.. Memang selamba saja tak makan nasi sehari.



Tak cuba tak percaya.



Jadi bila tak makan nasi nak makan apa? Baca dan buat kajian. Rupa rupanya banyak salah faham.



10 Makanan Sihat Yang Sebenarnya Tak Sihat Pun



Ya, sebenarnya kita banyak ditipu dan dikaburi dengan ilusi dari iklan iklan komersil yang berorientasikan keuntungan.



Mazni kongsikan untuk sahabat sahabat di luar sana. Supaya kesan penggunaan set kurus shaklee samada yang lengkap atau yang asas mendapat hasil terbaik.


1. Makanan Malam Rendah Kalori


Dari nama nampak macam bagus. Kurang kalori atau rendah kalori. Memang sesuai untuk kita yang sedang kuruskan badan.



Tapi apa yang kita kurang tahu, makanan seperti ini kaya dengan bahan kimia, bahan tambahan, pengawet dan gula.



Semestinya tidak bagus untuk kurangkan berat badan.



2. Energy/Granola Bars



Pergi saja supermarket dan hypermarket. Memang banyak bar granular. Makanan yang dikatakan bagus untuk orang sibuk.



Sedap dan seanng dimakan. Mudah dibawa kemana mana. Tapi hakikatnya kaya dengan lemak trans aka trans fat dan lemak tepu, gula gula fruktose jagung yang menyebabkan arteri tersumbat.



Punca serangan angin ahmar atau strok. Mazni pun terkejut bila baca ni. Hmm.. 



Syukur alhamdulillah memang tak pernah beli pun. Sebab tak de tanda halal pada label produk.



3. Produk Rendah Lemak 



Banyak makanan termasuk dalam kategori ni. Susu rendah lemak adalah satu contoh darinya.



Rupa rupanya makanan seperti ini tak banyak khasiat dalamnya pun. Memang benar kalori dalamnya lebih rendah dari biasa.



Tapi, akhirnya kita terpaksa makan lebih banyak makanan kerana kekurangan tenaga.



Lebih elok minum susu segar. Minum segelas lebih puas daripada susu rendah lemak yang cair dan perlu minum 2 gelas untuk kesan yang sama.



Percayalah, Allah swt jadikan sesuatu baik. Lemak tepu pun jauh lebih baik dari lemak ciptaan manusia bernama lemak trans.


4 Yogurt Beku


Mengandungi banyak gula dan hormon tambahan yang menggangu fungsi badan. Lebih baik makan yogurt asli.



5 Roti Serat Penuh



Roti jenis ini memang lebih bagu dari roti putih. Ambil perhatian dengan jenis tepung yang digunakan.



Boleh periksa di label roti samada tertulis "bleached" atau "unbleached enriched wheat flour"


6 Trail Mix


Selalu dijual di Hypermarket. Mazni tak pernah beli. Dari review yang Mazni baca buah kering yang digunakan didalam trail mix ada pengawet didalamnya.



Daripada beli campuran sedia ada. Lebih baik buat sendiri. Nak kacang yang ebh sihat boleh pergi ke Mahnaz food di batu 3 Shah Alam.



Memang terbaiklah. Segala makanan timur tengah .. Dari buah tin, kurma, jus delima semua ada.



Harga pun sangat murah.


7. Minuman Kesihatan


Satu lagi mitos. Mengejutkan. Minuman kesihatan di pasaran banyak menggunakan pemanis buatan yang terbukti dari kajian menyebabkan kanser.



Jauh panggang dari api ni.




8 Muffin Di Beli Di Kedai



Rupa rupanya muffin di kedai ni banyak menggunakan agen pewarna, gula dan tinggi kandungan garam serta bahan kimia yang lain.



Walaupun kajian ini dibuat di barat, tak mustahil bukan semua ni berlaku di Malaysia.



Cara paling selamat adalah belajar buat sendiri muffin di rumah. 



9 Smoothies Sedia Di Jual



Rasanya tak pernah jumpa lagi di Malaysia. Sama seperti makanan diatas. Smoothies jenis ini mengandungi kandungan gula, lemak dan bahan kimia.



Nak smoothies buat sendiri. Bukan susah pun. Kami sekeluarga dah cuba. Tak sangka kos untuk sejag smoothies buatan sendiri sangat murah.



Berbanding dengan yang dijual di restoran makanan segera.




10 Salad Sedia Jual



Kaya dengan mayonaise yang kaya dengan lemak. Hmm. Banyak sungguh pantang larang nak diet ni kan.



Apa yang penting kita sendiri wajib peka dengan makanan yang diambil.



Nabi Muhammad SAW ada diriwayatkan bersabda.. 2 nikmat yang sering disia siakan .. Masa lapang dan kesihatan.


Untuk mencuba produk shaklee, bertanyakan harga dan konsultasi percuma ini,sila hubungi saya di:


Call / Whatsupp: 019-2653791 atau  0192663791 
ID Shaklee: 963860
FB: Mazni Azmi bagi sebarang pertanyaan lanjut.

Like kami di Facebook Page: Ibu Bijak Keluarga Sihat untuk maklumat menarik dan promosi

Jadi apa pendapat anda tentang 10 Makanan Sihat Yang Kurang Sihat? Saya sangat berminat dengan perkongsian anda semua.

Kongsikan di ruangan komen dibawah ya. Semoga misi berat ideal tercapai dengan Set kurus shaklee