Maznee Azmi . Pengedar Shaklee pilihan hati. Yakin . Mesra . Berpengalaman

7 Makanan untuk tambah selera anak usia 1 & 2 tahun ke atas

7 Makanan untuk tambah selera anak usia 1 & 2 tahun ke atas  

7 Makanan untuk tambah selera anak usia 1 & 2 tahun ke atas  πŸ˜
.makanan untuk tambah selera anak
Duhai mak & ayah. Masih ingat lagi tak masa anak kita tembam & gebu. Kuat minum susu. πŸ‘Ά
.
Rase tak puas menatap wajahnya yang comel.  Selera anak kita makan & minum susu. 🍚 Apa lagi lepas minum Mealshakes tambah selera anak 
.

Tak sia sia makan set mengandung shaklee sepanjang 9 bulan mengandung. Alahan mengandung & sakit badan semua kurang.
.
Hilang dari fikiran kesukaran kita loya & muntah masa mengandung dulu.. Betapa kehadiran anak anak membawa sinar dalam hidup kita πŸ‘ͺ
.
Dengan hilai tawanya & senyum mesra. Terase bahagia & tiap kali masa makan tiba. :)
.
Kini, segalanya telah berakhir. 😒 Wajah & pipi yang bulat kelihatan cekung. Bukan sebab kita tak beri makan. Segala resepi telah dicuba. 
.
Bonda semua bangun awal pagi πŸŒ„ sebelum bekerja menyediakan makanan berkhasiat untuk simanja. 
.
Apa kan daya, si kecil enggan memakannya. 🍝 Remuk hati bonda tiap kali anakanda tercinta demam & selesema.
.
Mudahnya tak sihat kerana tak cukup zat. Makanan yang lazat tidak memberi manfaat. Hanya kerana anak kuat main & kurang rehat. Selera mu umpama tersekat.  πŸΌ
.
Kalau susu ibu kita banyak, mudah nak bantu jika si manja demam. Apa yang ibu makan anak dapat semula dari susu.
.
Apakan daya, tak semua insan bertuah mendapat nikmat menyusu badan ekslusif selama 2 tahun.
.
Insyaallah, cuba tips ibu bijak keluarga sihat. Tips mudah & cepat. Mesi cuba pasti bermanfaat. Agar anak kita kembali bulat. 🍭
.
🚫 Beri susu kambing yang lazat.
🚫 Masukkan pisang dalam menu anak
🚫 Masak keledek manis untuk anak
🚫 Elakkan makanan rapu seperti kek & ais krim
🚫 Buah buahan kering seperti kismis & kurma.
🚫 Kentang pun lazat
🚫 Telur banyak khasiat

Makanan diatas kaya zat walaupun dimakan dalam kuantiti sedikit. Sangat membantu menambahkan berat tanpa menggemukkan anak. 😊

.
Kita juga boleh amalkan pengambilan vitamin & supplemen untuk tambah selera makan anak. Contohnya Set kanak kanak shaklee. πŸ˜‡
.
Puan Suhaibatul pun pernah susah hati anak tak nak makan. Sekarang lapang fikiran. Dah tak risau lagi anak demam. Pergi klinik pun jarang. Sebab heronya kini sihat & aktif. Selepas makan set tambah selera anak. πŸš¨ Boleh whatsap Mazni untuk pertanyaan lanjut

.
Semoga tips ini dapat membantu puan menangani masalah anak tiada selera makan. Jika puan belajar sesuatu dari perkongsian ini, Mohon bantuan 🐻 Share pada suami isteri & sahabat. πŸ“
.
Mana tahu mereka perlukan ilmu ini.
.
.
Untuk mencuba produk, bertanyakan harga dan konsultasi percuma ini,sila hubungi saya di:


Call / Whatsupp: 
019-2653791 atau  0192663791 
ID Shaklee: 963860



FB: Mazni Azmi bagi sebarang pertanyaan lanjut.


Like kami di Facebook Page: Ibu Bijak Keluarga Sihat untuk maklumat menarik dan promosi
.

8 Responses to "7 Makanan untuk tambah selera anak usia 1 & 2 tahun ke atas "

  1. Mmg betul, kalau ank xnak makan, susah hati dibuatnya.
    Tq share tips ya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih melawat puan Ira. Boleh gugur rambut mak dan bonda memikirkan anak anak yang tak ada nafsu makan ni :)
      .
      Semoga bermanfaat

      Padam
  2. Saya pula selalu beri anak saya makan nasi dan isi ayam atau ikan. Nasi mengandungi karbohidrat, manakala ayam dan ikan pula mempunyai kandungan protein. Sambil-sambil tu saya juga akan bagi buah-buahan terutamanya oren atau limau kerana ia merupakan sumber vitamin C. Memandangkan ibunya juga bekerja, kami menggunakan susu tepung yang 2nd gred ( Snow).
    memang tembam sehingga nama timangan anak saya ialah 'si gendut'.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wow. Terbaik betul tips tuannusrie

      Anak sihat dan selera makan. Badan pun naik berat 😍

      Sampai dipanggil gendut πŸ˜…

      Padam
  3. Anak2 ummi , ummi bagi makan kentang . Dan depa semua suka nasi... Alhamdulillah..semua berisi..tapi kalau ada suplement mungkin lebih baik.. Tq atas sharing

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih melawat blog Mazni sis Ummi Nani.

      Bagus makan kentang tu. Karbohidrat yang bagus untuk badan. Alhamdulillah anak sis Ummi Nani selera makan.

      Tak adalah risau berat tak bertambah kan. Maknya yang risau. Hehe

      Padam
  4. Anak Sha yang sulung memang suka makan kismis dan telur..
    Kalau roti or nasi mesti nak dilawankan dengan telur baru berselera makan..
    Yang kecik pula suka makan pisang.. Telur tu dia ratah je.. hehehe..
    Bebudak banyak kerenah makannya..
    Tapi dengan tips mazni nie mudahlah nampaknya nak memujuk mereka supaya lagi suka makan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih atas sharing puan Shahida. Anak suka makan telur & kismis ya. 😍😍 Alhamdulillah baguslah.

      Telur tu superfood. Banyak khasiatnya.

      Kismis pun banyak khasiat juga untuk perkembangan tubuh anak anak. 😍 Semoga selera makan anak puan buatkan mereka sihat & pintar.

      Insyaallah

      Padam

⛔⛔TERIMA KASIH KERANA MENINGGALKAN KOMEN ⛔⛔

🌼🌺🌸 Maznee memang rajin membalas komen bonda semua. TOP 10 Pengomen terbanyak akan dipaparkan di Kanan blog ini! Dapat backlink lagi. πŸ˜‰ 🌸🌺🌼
.
Selamat bersilaturahim πŸŒ„