Wanita Ini Mengalami Keguguran Rambut Yang Teruk & 3 Tips Mengatasinya

Pengalaman rambut gugur yang teruk

2 bulan lepas, kawan Mazni menghidap masalah rambut gugur yang teruk. Banyak sangat gugur masa sikat rambut setiap pagi. Dah macam musim luruh. 😫 Simpati Mazni lihat dia. Muka pun dah masam macam limau mandarin. Masam.
.

Kemudian Mazni kongsi beberapa tips dengannya. Selepas 1 bulan, rambut sis ni dah tak banyak gugur & nampak berkilat macam cermin. Semua ni tanpa buat rawatan rambut mahal kat saloon.
.
Apa yang Mazni kongsi dengan beliau? Mula mula kena cari dulu, Kenapa rambut perempuan gugur?
.

Apakah punca rambut wanita gugur?

.


Puncanya ada banyak, dan tak sama untuk setiap wanita. Anak dara jual nasi lemak lain, bonda mengandung lain, isteri pilot pun lain. Cuba cek dulu, ada tak bonda alami perkara dibawah
  1. Stress fizikal atau mental di rumah atau tempat kerja
  2. Tengah berbadan 2 atau lebih? (Elok makan vitamin untuk ibu hamil)
  3. Makan pil perancang?
  4. Ada gangguan hormon
  5. Tapak tangan pucat sebab kurang zat besi
  6.  Ada masalah kelemumur

.
Dah tau punca, baru senang nak bagi rambut lebat balik. Tebal macam hutan rimba khatulistiwa tu. Baru la hati tak sabor nak hadap cermin. Rase macam princess giteww. Hihi
.
Nak buat fesyen yang cantik untuk tatapan suami pun rase semangat. Sebab rambut sihat bersinar macam bulan supermoon tu. Suami nampak rambut bonda pun terpaksa pakai spek hitam sebab silauannya.
.
Lepas tau punca tu, habis sis Nuraini tepuk dahi tanda tak puas hati. Rambutnya bukan gugur sebab mengandung.
.
Rase geram je sebab minuman kegemarannya kopi & teh punca mahkotanya hilang gemerlapan dan kemilau bintang.
.
Maznee minta ubah waktu minum kopi & kurangkan kekerapan minum tu. Lepas tu pakai syampoo yang sesuai untuk pujuk balik rambut yang dah merajuk tu. Usap usap dia. 
.
Belai manja dengan set syampoo prosante shaklee yang bertindak bagaikan air hujan yang menyirami kebun sayur yang tandus.
.
Hasilnya, rambut dah makin lebat & bersinar semula. Kurang sangat gugurnya. Tak de lagi paluan kompang kahwin terasa di dada setiap pagi semasa menyikat rambut. Yeehaa~~
.
.
Mazni pun ada kongsi, banyakkan belanja rambut makan sedap sedap. 
.
Macam mana tu?
.
Caranya ambil makanan yang kaya zat besi macam sayur hijau & buah buahan segar. Nak lagi besh, telan je 1 biji pil vitalea yang kaya macam haji bakhil. Bukan je kaya dengan zat besi. Vitamin & mineral lain kegemaran rambut lengkap dalam ni. 😍
.
Vitalea juga tak menambahkan selera makan jika diambil dengan betul. Tak perlu risau berat badan naik lepas tu.
.
Lega betul rasanya hati, macam baru lepas keluar dewan exam final paper je. Lapang. πŸ˜„ Sebab dah bantu seorang lagi isteri & ibu untuk tampil lebih yakin & jelita depan suami tersayang. 
.
Selamat mencuba tips ni ok~~ πŸ˜‰
.
#TipsBonda #VitaminMaznee #ShakleePower

29 Responses to "Wanita Ini Mengalami Keguguran Rambut Yang Teruk & 3 Tips Mengatasinya"

  1. TIPS MENARIK DIKONGSI TU RAMBUT GUGUR MSLH KSHTN.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih melawat ke mari Sis Paridab

      Padam
  2. Terimaaksih info nya Mazni
    Kaknoor pun rambut gugur jugak
    Tapi tklah sampai mcm tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih singgah ke mari Kak Noor. 😍 Suke baca blog akak. Banyak reaepi sedap. Biakut oatmeal tu insyaallah nanti nak cuba buat

      Rambut gugur pada wanita ni ikut tahap kesihatan masing masing πŸ˜„

      Padam
  3. TQ info nya sis..skrg ni mmg teruk lah rambut sy gugur.. memang boleh cuba kot Vetalea ni... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat datang sis Atie Yusof. Terima kasih kerana melawat blog ini.
      .
      Ada masalah keguguran rambut ya. Semoga dapat atasi ya πŸ˜ƒ
      .
      Semoga makin sihat dan rambut makin lebat lepas ni
      .
      Insyaallah

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  4. salam singgah sini ... :))) tq sudi singgah kat blog... rambut gugur kalu tak dirawat memang parah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih sis Wani. Perempuan kan sanggup habiskan beribu ribu ringgit pada rambut. Nak bagi cantik dan bersinar. Sayang kalau gugur sampai botak πŸ˜…

      Padam
  5. Thanks you Mazni, Azwar pun alami masalah rambut gugur sekarang ini. ;(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kena buat sesuatu tu sis πŸ˜ƒ supaya rambut sihat semula πŸ˜‰

      Padam
  6. shaklee ada shampoo rambut ye..baru ku tahu
    xtahan dah ngan rambut asik gugur je..kdg2 scary lak tgk haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada. Shaklee ada set lengkap penjagaan rambut dengan shampoo prosante. Memang scary bila sikat rambut banyak gugur kan

      Padam
  7. berapa minggu baru nampak kesannya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau pantang makan dan ikit cara yang betul, dalam 2 minggu dah mula nampak kesan. πŸ˜ƒ
      .
      Yang penting rambut tu sihat

      Padam
  8. terimakasih info . berguna betul... sebab ramai kaum perempuan yang rmbut gugur ni .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang ramai puan Lisa Nurul ain, atas banyak sebab. Pemakanan & pemakaian tudung. Berfesyen juga sama

      Padam
  9. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  10. Umur dah meningkat, dengan stress lagi, dengan tabiat pemakanan lagi, mungkin itu juga punca rambut saya makin sikit jadinya. Memang sedih gaklah bila tengok gambar dulu masa rambut lebat, 10 kali pusing macam Ella pun takda rambut gugur!

    Oh, baru tahu Shaklee pun ada juga membantu untuk mereka yang mengalami keguguran rambut ya!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kerja banyak ya puan, semua faktor yang sis Mummydearie cerita penyebab rambut segan segan nak tumbuh & banyak gugur.

      Betul, shaklee ada syampoo prosante khas untuk keguguran rambut & rambut yang sihat bersinar

      Padam
  11. Ada masalah gak rmbut gugur ni. Stress rasa. Thanks share tips.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama sama cik Renex. Moga lepas ni rambut dah tak gugur lagi.

      Padam
  12. akakkan kalau dah start gugurtu... akak akan potong rambut... lepastu oklah balik... sebab bila rambut panjang kena selalu cuci rambut sebersih2nyer.. makan masa.. akak ni jenis tak suka duk bilik air lama2... gituler ceritanya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih atas petuanya sis Xho Zila πŸ˜ƒ baru dengae ni. Petua baru potong rambut. Rambut panjang kan pamas. Banyak peluh

      Padam
  13. nice..nie mslh spnjng zmn nie=.=

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masalah rambut wanita gugur ni memang ketara terutama bagi kaum ibu. Bertudung dan tak bertudung keguguran rambut berlaku juga 😍

      Memang masalah sepanjang zaman. Hehe

      Padam
  14. rambut saya pun selalu gugur sebab panjang.. tapi sekarang dah kurang sikit lepas pakai syampu shayla πŸ˜‚πŸ˜‚
    http://mellyacrayola.blogspot.com/

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baguslah rambut melly dah sihat dan kurang gugur sekarang πŸ˜„

      Padam
  15. Baru tahu kopi & teh boleh sebabkan rambut gugur tp itulah minuman kegemaran sy..patutlah rambut sy makin teruk gugur..dh brtukar2x syampoo pun sama gak..hurmm..

    BalasPadam

⛔⛔TERIMA KASIH KERANA MENINGGALKAN KOMEN ⛔⛔

🌼🌺🌸 Maznee memang rajin membalas komen bonda semua. πŸ˜‰ Insyaallah akan lawati blog cik puan & bonda semula.🌸🌺🌼
.
Selamat bersilaturahim πŸŒ„