Maznee Azmi . Pengedar Shaklee pilihan hati. Yakin . Mesra . Berpengalaman

Kesan Minum Teh Pada Penghadaman Yang Kita Tidak Tahu

Kesan Minum Teh Pada Penghadaman Yang Kita Tidak Tahu

.
Kenapa tapak tangan kita pucat macam langsat? 😢 Dan tak merah macam strawberi. Sarapan dah makan pada masa yang betul
.

Sedangkan buah& sayur selalu makan. Sampai selera makan pun terjejas. Kenapa ya? Maznee selalu baca tips untuk pemakanan sihat. Akhirnya jumpa fakta ni dari Dr Oz yang pemes tu. πŸ’‘
.
Tentang tabiat minum teh semasa makan yang tidak sesuai untuk penghadaman.
.
Teh & minuman berkafein jika diambil dengan betul boleh bantu kita kurangkan berat badan. Sebab tu dalam prduk shaklee ada slimming tea. Sebagai satu cara membakar lemak. Harga set kurus shaklee memang berbaloi 
.
Some chemicals in tea, tannates, absorb the iron in your stomach and steal it before your body has a chance to absorb it. Studies have shown that it can reduce absorbed iron by as much as 87%!
.
Wow. 87% tu. Zat besi dari makanan terbuang sebab tannin dalam teh. πŸ˜… Jadi Dr Oz tak galakkan minum teh 1 jam sebelum makan. Dan 1 jam selepas makan. Supaya zat besi diserap sepenuhnya. 😍
.
Teh mengandungi bahan-bahan semula jadi yang dipanggil tannin, yang menyumbang  kepada warna dan rasa sedikit pahit. 
.
Jika diminum dalam jumlah yang sederhana, tanin tidak menimbulkan masalah. 
.
Tetapi dalam kuantiti yang besar, ia boleh mengganggu perut atau menyebabkan loya dan muntah-muntah. 
.
Tannins boleh mengganggu penyerapan zat besi, yang merupakan jenis besi yang terdapat dalam makanan berasaskan tumbuhan. 
.
Walau bagaimanapun, minum teh tidak  boleh dikaitkan secara dengan kekurangan zat besi melainkan jika kita tergolong dalam golongan yang mempunyai risiko lebih tinggi untuk kekurangan zat besi.
.
Ini Mazni rujuk dari sebuah laporan tentang kajian penyelidikan yang telah diterbitkan dalam "European Journal of Clinical Nutrition" pada bulan Januari 2007.
.
Sebab itu doktor tak galakkan ibu mengandung minum teh dan minuman berkafein kerana menyebabkan bacaan hemoglobin hb darah turun.
.
Nak minum teh tak salah. Sebab ia juga ada kebaikannya. Tetapi perlulah diambil secara betul & bersederhana.
.
Barulah muka kita blushing merah & tapak tangan pun tak pucat. Badan pun cergas bertenaga. Salah satu tanda badan kita kurang zat besi ialah keguguran rambut pada wanita & lelaki.
.
Bila penghadaman terjejas, keimunan badan pun jadi lemah. Bonda senang kena jangkitan kuman & tak sihat. Contohnya keputihan pada ibu mengandung.
.
πŸ˜‰ Nak minum teh boleh. Tapi kena betul caranya.
.
πŸ˜„ Sebab tu Maznee selalu pesan pada customer, minuman ber caffein dan teh kena kawal masa makan vitamin shaklee. Baru kesannya boom bomm kebabo. 😘
.
😁 Selamat makan tengahari bonda semua. Teh & kopi kena jarak tau.
.
#VitaminMaznee #TipsBonda

9 Responses to "Kesan Minum Teh Pada Penghadaman Yang Kita Tidak Tahu"

  1. MEMANG TAK SUKA MINUM TEA NI, TEKAK NI TAK BOLEH TERIMA.. NICE SHARING :p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih unni anje kerana melawat blog Maznee 😘

      Memang teh ni ada yang tak suke. Sebab rasanya yang kelat.

      Tapi ntah kenapa Maznee dan suami suke. Hehe.

      Lepas baca fakta kesihatan pasal minum teh menganggu penyerapan makanan. Kena ubah sikit masa minum tu

      Padam
  2. Owh.. ada kesan rupanya ye..
    Tapi tulah.. Nescafe tu feveret..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bukan tak boleh minum langsung sis Shahida. Ubah masa dan kekerapan minum je 😍
      .
      Kalau dah pebret memang susah nak berenti tu πŸ˜‚ Nescafe tu berhantu benar

      Padam
  3. alaaaa lambat pulak baca post ni. Baru lepas lunch & minum air teh :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alaa.. esok ada can lagi nak tukar cara minum teh yang betul πŸ˜†

      πŸ˜‚ Hehe. Terima kasih melawat kemari sia farhana

      Padam
  4. Wah!. Nak la muka blushing. Nasib baik saya tak minum teh sgt. πŸ˜ƒ

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bukan tak boleh minum teh. Masa je kena betul πŸ˜… teh ni banyak khasiatnya

      Maznee bace antara khasiat teh ialah bantu pembakaran lebih banyak lemak. Nak kurus boleh ambil teh. Tapi lebih sesuai ambil waktu petang. Tu yang ada teatime.

      😘

      Teh juga boleh bantu elakkan injap jantung kita dari mengeras. 😍 Itu yang Maznee bacalah. Nak tau lebih lanjut kena jumpa pakar pemakanan & doktor 😁

      Hehe.

      Padam
  5. dah jadi tradisi bertahun2..mak bancuh teh n kopi utk sarapan pg..he3....tapi skrg....sy dah tukar minum nestum pg2... ada bajet lebih..kita mkn esp...hurmmmm...sedappp

    BalasPadam

⛔⛔TERIMA KASIH KERANA MENINGGALKAN KOMEN ⛔⛔

🌼🌺🌸 Maznee memang rajin membalas komen bonda semua. πŸ˜‰ Insyaallah akan lawati blog cik puan & bonda semula.🌸🌺🌼
.
Selamat bersilaturahim πŸŒ„