Maznee Azmi . Pengedar Shaklee pilihan hati. Yakin . Mesra . Berpengalaman

Kenapa Tolong Adik Beradik Yang Susah Dapat Murahkan Rezeki Kita?

Kenapa Tolong Adik Beradik Yang Susah Dapat Murahkan Rezeki Kita?

.
Sebelum ni pernah baca kisah seorang saudara ni yang mengalami kesempitan rezeki. 😞 Sehinggalah satu hari beliau dapat petua menjemput rezeki. πŸ˜„
.

Alhamdulillah sejak diamalkan "petua" tersebut. Memang rezeki mencurah curah & kekal sihat. Nak tau apa petua tu?
.
Begini petuanya. Banyakkan menolong adik beradik yang susah. Kalau kita mampu beri duit, beri duit. Tak dapat banyak pun sedikit. πŸ˜„ 
.
Tak dapat beri duit, belanja makan sarapan. Sedekah ni bukan duit je. Tenaga, masa, ilmu bermanfaat & kata kata yang baik pun sedekah. πŸ˜…
.

Contoh senario & sedekah / bantuan yang dapat diberikan kepada adik beradik & saudara mara

Maznee berikan beberapa contoh situasi & cara sedekah yang sesuai dengan keadaan. 
.

Situasi 1: Melawat orang sakit

.
Semasa melawat saudara yang sakit, ada beberapa jenis bantuan yang dapat kita berikan
  1. Kata kata yang baik & senyuman yang terukir rapi di wajah
  2. Doakan mereka untuk cepat sembuh
  3. Hulurkan sedikit wang sekirannya berkemampuan
  4. Berikan suplemen yang selamat & bagus untuk cepat sembuh. Contohnya vivix shaklee yang mudah dimakan
  5. Jaga adab semasa melawat supaya pesakit selesa

Situasi 2: Kenduri kahwin

Semasa majlis kenduri, banyak sedekah yang dapat kita berikan. Contohnya
  1. Hadir jika diundang
  2. Sekiranya majlis kenduri tidak menggunakan katering, rewang & sumbangkan tenaga.
  3. Sumbangkan bahan mentah yang diperlukan
  4. Berikan hadiah yang sesuai kepada penerimanya. Contohnya, untuk pengantin mungkin kita boleh hadiah set kesuburan shaklee supaya suami isteri ini cepat dapat anak
  5. Doakan rumah tangga pasangan mempelai diberkati Allah.

Situasi 3: Adik atau kakak kita sedang hamil

Selalunya ibu hamil ni diuji dengan kesihatan. Sama ada morning sickness semasa trimester 1. Dan macam macam lagi.
.
Antara sedekah / bantuan yang dapat kita berikan ialah
  1. Paling mudah semestinya doakan mereka sihat sepanjang 9 bulan mengandung.
  2. Mungkin boleh hadiahkan jubah mengandung atau baju menutup aurat yang sesuai dipakai semasa & selepas bersalin
  3. Hadiahkan makanan tambahan yang berkualiti & berkesan untuk ibu & baby dalam rahim. Contohnya produk set ibu mengandung shaklee untuk 9 bulan kehamilan
  4. Jika adik atau kakak kita mengidam, apa salahnya sekali sekala kita belanja mereka makan. 

Situasi 4: Meraikan kelahiran

Selapas 9 bulan mengandung, kini terdengar pula cerita dah dapat anak buah baru.
.
Mungkin kita boleh
  1. Lawati mereka dihospital
  2. Doakan supaya anak yang dilahirkan ini soleh & solehah
  3. Berikan bantuan kewangan sekiranya mampu
  4. Bawa hadiah yang sesuai dengan bajet & diperlukan oleh penerima. Selalunya orang hadiahkan baju baby. Tapi kalau semua orang beri baju, kadang kadang tak sempat pakai baby dah tak muat. Mungkin boleh beri hadiah lain contohnya set bersalin shaklee untuk ibu berpantang. Ini memang diperlukanlah. Hehe
.

Situasi 5: Masalah berat badan berlebihan

.
Kalau kita risaukan kesihatan mereka kerana berat badan berlebihan. Apa kata hadiahkan sahaja set kuruskan badan shaklee untuk dapatkan kembali berat ideal.
.
Mungkin mereka ada masalah nak kawal selera makan kan.

Hikmah sedekah pada keluarga & kaitannya dengan menjemput rezeki?

.
Apa hikmah disebalik petua mudah ni? Sedekah ni pun ada banyak tahap. 😊 Paling tinggi, sedekah pada saudara mara. Sebab apa?
.
😍 Sedekah pada saudara dapat pahala sambungkan silaturahim & pahala sedekah.
.
“Ertinya : Siapa yang senang untuk dilapangkan rezekinya dan diakhirkan ajalnya (dipanjangkan umurnya) maka hendaklah ia menyambung (tali) silaturrahim”
.
[Shahihul Bukhari, Kitabul Adab, Bab Man Busitha Lahu fir Rizqi Bishilatir Rahim, no. 5985, 10/415]
.
Kan bijak tu. Buat kerja 2 dalam 1. Orang Ulu Kelang kata "Hit 2 bird with 1 stone". πŸ˜†.
.
Ada riwayat lain dari Rasulullah SAW
.
“Bersedekah kepada orang miskin adalah satu sedekah, dan kepada kerabat ada dua (kebaikan); sedekah dan silaturrahim.” 
.
(HR. Ahmad, Tirmidzi, Nasa’i, Ibnu Majah dan Hakim, Shahihul Jami’ no. 3858)
.
Sempena cuti sekolah ni, sama samalah kita sambung silaturahim πŸ˜‚ Ramai orang sangka sambung dengan saudara yang baik je. 
.
Tak juga, silaturahim ni susah tau. Kalau orang nak putuskan, kita sambung semula. πŸ˜… Sebab tu pahala & ganjarannya besar.
.
Banyak riwayat tentang silaturahim yang boleh kita sama sama amalkan dalam kehidupan seharian.
.
Ini sebilangan darinya
.
  1. Dari Anas bin Malik, Rasulullah saw bersabda, “Barangsiapa bertemu saudaranya dengan membawa sesuatu yang dapat menggembirakannya, pasti Allah akan menggembirakannya pada hari kiamat.” (HR. Thabrani)
  2. Dari Anas bahwa, “Hendaklah kamu saling memberi hadiah, karena hadiah itu dapat mewariskan rasa cinta dan menghilangkan kekotoran hati.” (Thabrani)
  3. Dari Thabrani meriwayatkan, dari Aisyah ra. bahwa, “Biasakanlah kamu saling memberi hadiah, niscaya kamu akan saling mencintai.” 
  4. Rasulullah saw bersabda, “Siapa yang melepaskan kesusahan seorang mukmin di dunia niscaya Allah akan melepaskan kesusahannya di akhirat. Siapa yang memudahkan orang yang kesusahan, niscaya Allah akan memudahkan (urusannya) di dunia dan di akhirat. Siapa yang menutupi (aib) seorang muslim, niscaya Allah akan menutupi (aibnya) di dunia dan di akhirat. Dan Allah selalu menolong hamba-Nya jika hamba tersebut menolong saudaranya.” (HR. Muslim)
  5. Maukah kalian aku tunjukkan akhlak yang paling mulia di dunia dan diakhirat? Memberi maaf orang yang mendzalimimu, memberi orang yang menghalangimu dan menyambung silaturrahim orang yang memutuskanmu” (HR. Baihaqi)
  6. Barangsiapa yang ingin dipanjangkan usianya dan dibanyakkan rezekinya, hendaklah ia menyambungkan tali persaudaraan” (H.R. Bukhari-Muslim)

.
Selamat malam semua. 
.
Psst: kalau bonda belajar sesuatu dari pos ini untuk tambahkan keberkatan keluarga, mohon #Like & #Share pada saudara & kawan kawan ya. πŸ˜„ 
.
Mungkin ada yang memerlukan tips ini. Kita pun dapat kebaikan di dunia & akhirat πŸ˜ƒ

3 Responses to "Kenapa Tolong Adik Beradik Yang Susah Dapat Murahkan Rezeki Kita?"

  1. Perkongsian yang bagus.. Kadang2 kita terlupa yang dekat sebaliknya nampak yang jauh sahaja..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu puan Shahidah. Yang mudah nampak hari hari jumpa tu kan.

      Selalu jumpa, betgaduh tapi baik semula. Dari kecil sampai besar sama sama kan 😍

      Sedarah sedaging

      Padam
  2. BETUL TU..TQ FOR SHARING..SEDEKAH MEMANG MAMPU MENJEMPUT REZKI..SEMOGA KITA AKAN JADI LEBIH DIBERKATI ALLAH SEMUANYA ..batikkelantanayunikrohayu.blogspot.my

    BalasPadam

⛔⛔TERIMA KASIH KERANA MENINGGALKAN KOMEN ⛔⛔

🌼🌺🌸 Maznee memang rajin membalas komen bonda semua. πŸ˜‰ Insyaallah akan lawati blog cik puan & bonda semula.🌸🌺🌼
.
Selamat bersilaturahim πŸŒ„