Cara Buat Skrub Badam Yang Bagus Untuk Kulit Muka. 100% Semulajadi & 3 Bahan Sahaja

Cara Buat Skrub Badam Yang Bagus Untuk Kulit Muka. 100% Semulajadi & 3 Bahan Sahaja.

.
Maznee ada janji 2 minggu lepas, nak belanja bonda semua dengan resepi skrub badam untuk kulit yang lembap & bersih. Barulah cantik kulit kita.
.
.
.
Ini scrub almond yang dah siap. πŸŽ‰ 😍 Senang je nak buat ni. Sediakan bahan bahan ni
.
😍 Bahan bahannya baki dari hampas badam masa buat susu badam.
.
Dan 2 bahan lain yang ada dirumah. Nak buat pun senang je. 5 minit dah siap. 
.
Bonda boleh guna skrub badam ni untuk buang kulit mati & lembapkan kulit. Alternatif lain dari set skincare nutriwhite shaklee kan.
.
Kalau nak kulit cantik dari dalam, makan buah yang bagus macam buah delima yang banyak kelebihan.
.
Ataupun buah tembikai merah yang kaya vitamin A & C. Bersih kulit & berkilau rambut kita.
.
Makanlah buah buah ni masa sarapan pagi untuk kesihatan. Sedap pun ya kan?
.
Buah buah macam ni ada khasiat untuk ibu hamil sihat & cergas. Salah satu cara kawal morning sickness. Tak delah lesu & loya je kan.
.
Kulit pun tak merekah dengan selulit terutama waktu hamil. Sebab kolagen baru terbentuk. 
Kalau bonda nak kelainan, blend je buah ni dengan susu badam. Dah boleh buat smoothies. Boleh bersihkan usus untuk buang toksin.
.
Bila badan kita cukup vitamin A & C, senang nak hilangkan parut & kulit jadi lebih cantik.
.
πŸ˜‰ Maznee cek, orang putih jual tau skrub badam ni. Mahal la jugak harganya. 
.
Buat sendiri lagi beshh tau. Kulit  cantik bersih & badan pun sihat macam artis lari maraton giteww.
.
Selamat mencuba. Penerangan ada di setiap gambar. πŸ˜‰ Klik untuk baca langkah langkahnya ok. Mesti bonda boleh buat punya. Macam masak mee gee.
.
Kalau bonda suka tips kecantikan & kesihatan macam ni. #Follow / #Ikuti Maznee ya.
.

.
Hampas badam baki dari kita susu badam (Skroll wall Maznee, pernah kongsi cara buat dulu)
.
Minyak kelapa gadis.. aka virgin kokonat oil πŸ˜‰ VCO. Coconut tau
.
Perfume oil atau essential oil πŸ˜‰ (Maznee pakai red musk. Kalau bonda nak guna lavender pun ok)
.
Ok, lepas sedia semua ni, bonda lihat gambar seterusnya πŸ˜ƒ
.


.
Lepas tu kita blend badam mentah yang direndam tu. 
.
Nak tahu resepi penuh kena selongkar wall Maznee 3 minggu lepas. Ada dikongsi resepi susu badam siap bergambar tau πŸ˜‰
.

.
Ini rupa susu badam yang dah siap tapi belum ditapis. Airnya kita tapis dan minum πŸ˜πŸŽ‰ Bagus untuk kesihatan
.
Hampasnya kita simpan tau. Jangan buang. Boleh buat biskut dan lain lain. Kali ni Maznee nak buat skrub πŸ’– Nak manjakan kulit. Maznee pun baru cuba. 
.

Nanti dah nampak hasilnya Maznee share ok. Kalau bonda suka tips macam ni, tekan butang #Follow / #Ikuti ya.
.
Kalau bonda jenis nak awet muda luar dalam, selain skincare & skrub makanlah suplemen. Maznee rekemen makan set vitamin kecantikan shaklee. πŸ˜πŸ’–


.

Tapis sampai habis susu badam tu πŸ˜ƒ
.


.

Ini rupa hampas badam. Maznee simpan dalam peti ais untuk tahan lama. πŸ˜ƒNanti nak guna senang
.

.
Bahan kedua ni patut ada di setiap rumah. Bagus sangat. Minyak kelapa dara. πŸ˜ƒ Atau gadis. 
.
Dalam ni banyak omega 3 & 6. Sangat bagus untuk kesihatan. Maznee memang simpan di rumah, bagi anak anak makan sehari 1 sudu teh. Alhamdulillah kuat sikit πŸ˜… Jarang demam teruk.
.
Selain minyak kelapa dara, minyak habbatus sauda dan minyak ikan pun kaya juga omega 3 dan 6. Semua ni kami simpan di rumah untuk kegunaan harian.
.
Pastikan dapat minyak yang di "cold press" untuk kekalkan khasiat omega 3 & 6. Suhu tinggi boleh rosak khasiatnya. πŸ˜‚
.
Kalau minyak ikan pula, kita kena pastikan minyak ikan tu bebas dari merkuri. Sebab biasanya pakai ikan laut dalam. Maznee pakai omegaguard shaklee sebab yakin kualitinya & selamat dimakan.
.

Yang penting halal & selamat kan πŸ’
.

.

Letaklah dalam 3 sudu minyak vco ni. Nak lebih boleh. Tapi cair. Maznee suka kering sikit. Ikut citarasa bonda le .😊
.

.
Gaul kan bagi rata. πŸ˜ƒ Masa ni, letakkan dalam 2 ke 3 titik perfume oil dalam ni. Bagi wangi. 
.
Tak wajib ya. Nak bagi wangi je. Baru ade fefeeling nak pakai skrub ni.
.

Biasela orang pompuan, suka benda benda wangi ni. Aroma terapi kot .😁
.

.
Yang ni rupanya kalau terlebih minyak. Lepas siap boleh simpan dalam bekas kedap udara.
.
Dan simpan dalam peti ais supaya tahan lama. Kalau boleh habiskan dalam 3 hari. Sebab kita tak letak pengawet. Tak tahan lama πŸ˜ƒ
.

Selamat mencuba. Senang kan bonda. Kalau tak nak lupa & nak cuba segera #Follow Maznee ok? Banyak lagi tips kesihatan kita nak kongsi. πŸ˜‰

10 Responses to "Cara Buat Skrub Badam Yang Bagus Untuk Kulit Muka. 100% Semulajadi & 3 Bahan Sahaja"

  1. Bagus tu bagus .banyak jugakkhasiat almond.. tapi dalam masa yang samaalmond ni mahal jugak hiii

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wani, Almond memang mahal, sebab tu setiap bahagian tu kita tak buang πŸ˜ƒ
      .
      Hampasnya pun kita boleh buat biskut & penkek
      .
      πŸ˜ƒ

      Padam
  2. wahhhh bagus ni. takde membazir hampas badam tu hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bagus kan kiera, tak membazir langsung 😍
      .
      Skrub pun pakai bahan bahan dah adabkat rumah je

      Padam
  3. Kalau rajin apa pun menjadi'
    Airnya utk minum sisanya buat biskut / scrub betul-betul tak membazir

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu Kak. peoples garbage, other peoples money.
      .
      Semua benda kita boleh manfaatkan, kalau kita gunakan kreativiti

      Padam
  4. Buat sendiri dekat rumah lagi puas hati kan, boleh dapat banyak lagi. Hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buat sendiri tak ada bahan kimia πŸ˜ƒ
      .
      Banyak dan selamat

      Padam
  5. Bestnya skrub badam, skrg mai pakai skrub kopi, hehehe, sejak kebelakangan ni tertarik utk pakai scrub pula, maybe next time can try this out.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mai pakai skrub kopi tu ya.
      .
      Bentuk sabun tu kan?
      .
      Pakai badam boleh juga Mai.
      .
      Insyaallah kulit bersih & cantik

      Padam

⛔⛔TERIMA KASIH KERANA MENINGGALKAN KOMEN ⛔⛔

🌼🌺🌸 Maznee memang rajin membalas komen bonda semua. πŸ˜‰ Insyaallah akan lawati blog cik puan & bonda semula.🌸🌺🌼
.
Selamat bersilaturahim πŸŒ„