Maznee Azmi . Pengedar Shaklee pilihan hati. Yakin . Mesra . Berpengalaman

Checklist Aktiviti Untuk Ibu Mengandung Bijak. Minggu 11

Checklist Aktiviti Untuk Ibu Mengandung Bijak. Minggu 11

.
Checklist Aktiviti Untuk Ibu Mengandung Trimester 1 Minggu 11

.
Assalamualaikum Wrmbth, Rasanya baru sekejap Maznee kongsi tentang checklist kehamilan ni
.
Sekejap rasanya dah masuk minggu ke 11 kehamilan.
.
Sedangkan masa menaip tu rasa lama & penat mengantuk. Hihi.
.
Dah nak habis trimester pertama. 
.

Senarai semak untuk kehamilan minggu 11

.
1. Elok untuk kita kekalkan kelembapan kulit terutama di bahagian perut.
.
Sebab perut dah mula membesar.
.
Bonda boleh melembapkan perut, pinggul dan paha setiap hari untuk mengelakkan gatal, kulit kering yang akhirnya membuatkan kulit merekah.
.
Ya, selulit atau stretch marks timbul masa hamil kerana kulit kita meregang akibat saiz baby yang semakin besar.
.
Jika bonda mengamalkan produk shaklee dari awal kehamilan, insyaallah dapat kurangkan atau elakkan stretch marks yang tak cantik ni dari keluar pun.
.
Pencegahan lebih baik kan.
.
Bila dah keluar selulit, nak hilangkan agak sukar.
.
Kena belanja lebih banyak duit.
.
2. Semasa mengandung, bonda perlu elakkan mandi di kolam air panas, sauna, bilik wap, latihan di tengah panas cuaca, mandi air panas.
.
Atau apa-apa lagi yang boleh meningkatkan suhu badan kita terlalu tinggi.

3. Dapatkan pemeriksaan trimester 1 untuk membantu doktor bonda memutuskan, ujian apa yang diperlukan.
.
Samada ujian gula darah ke, ujian darah untuk lihat paras hb ke.
.
Dan lain lain.
.
Makanlah suplemen dari doktor atau pun vitamin shaklee untuk kesihatan menyeluruh semasa bonda hamil.
.
Maznee pernah cerita kisah puan Zam yang dah kena kencing manis & kurang darah semasa mengandung. Alhamdulillah, tergerak nak makan set kehamilan shaklee.
.
Memang bonda akan jadi lebih sihat. Insyaallah
.
4. Mendengar degupan jantung bayi dengan alat Doppler semasa temujanji bonda bertemu doktor, jika boleh.
.
Lebih mudah untuk dilakukan di klinik & hospital swasta mengikut pengalaman Maznee.
.
Kalau hospital & klinik kerajaan memang tak semua ada alat ini.
.
Habis sudah checklist minggu ke 11.
.
Baca sini untuk senarai aktiviti minggu ke 12 πŸ˜Š
.


Jumpa lagi

2 Responses to "Checklist Aktiviti Untuk Ibu Mengandung Bijak. Minggu 11"

  1. kalau ada duit lbh buleh bli alat dgr jntung bb tu...check kt umah je,,,he4

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amboi, kemain lagi Aida.
      .
      Semua benda nak beli pasang kat rumah ya
      .
      Haha

      Padam

⛔⛔TERIMA KASIH KERANA MENINGGALKAN KOMEN ⛔⛔

🌼🌺🌸 Maznee memang rajin membalas komen bonda semua. πŸ˜‰ Insyaallah akan lawati blog cik puan & bonda semula.🌸🌺🌼
.
Selamat bersilaturahim πŸŒ„