Top Ad unit 728 × 90

Checklist Aktiviti Untuk Ibu Mengandung Bijak. Minggu 11

Checklist Aktiviti Untuk Ibu Mengandung Bijak. Minggu 11

.
Checklist Aktiviti Untuk Ibu Mengandung Trimester 1 Minggu 11

.
Assalamualaikum Wrmbth, Rasanya baru sekejap Maznee kongsi tentang checklist kehamilan ni
.
Sekejap rasanya dah masuk minggu ke 11 kehamilan.
.
Sedangkan masa menaip tu rasa lama & penat mengantuk. Hihi.
.
Dah nak habis trimester pertama. 
.

Senarai semak untuk kehamilan minggu 11

.
1. Elok untuk kita kekalkan kelembapan kulit terutama di bahagian perut.
.
Sebab perut dah mula membesar.
.
Bonda boleh melembapkan perut, pinggul dan paha setiap hari untuk mengelakkan gatal, kulit kering yang akhirnya membuatkan kulit merekah.
.
Ya, selulit atau stretch marks timbul masa hamil kerana kulit kita meregang akibat saiz baby yang semakin besar.
.
Jika bonda mengamalkan produk shaklee dari awal kehamilan, insyaallah dapat kurangkan atau elakkan stretch marks yang tak cantik ni dari keluar pun.
.
Pencegahan lebih baik kan.
.
Bila dah keluar selulit, nak hilangkan agak sukar.
.
Kena belanja lebih banyak duit.
.
2. Semasa mengandung, bonda perlu elakkan mandi di kolam air panas, sauna, bilik wap, latihan di tengah panas cuaca, mandi air panas.
.
Atau apa-apa lagi yang boleh meningkatkan suhu badan kita terlalu tinggi.

3. Dapatkan pemeriksaan trimester 1 untuk membantu doktor bonda memutuskan, ujian apa yang diperlukan.
.
Samada ujian gula darah ke, ujian darah untuk lihat paras hb ke.
.
Dan lain lain.
.
Makanlah suplemen dari doktor atau pun vitamin shaklee untuk kesihatan menyeluruh semasa bonda hamil.
.
Maznee pernah cerita kisah puan Zam yang dah kena kencing manis & kurang darah semasa mengandung. Alhamdulillah, tergerak nak makan set kehamilan shaklee.
.
Memang bonda akan jadi lebih sihat. Insyaallah
.
4. Mendengar degupan jantung bayi dengan alat Doppler semasa temujanji bonda bertemu doktor, jika boleh.
.
Lebih mudah untuk dilakukan di klinik & hospital swasta mengikut pengalaman Maznee.
.
Kalau hospital & klinik kerajaan memang tak semua ada alat ini.
.
Habis sudah checklist minggu ke 11.
.
Baca sini untuk senarai aktiviti minggu ke 12 πŸ˜Š
.


Jumpa lagi
Checklist Aktiviti Untuk Ibu Mengandung Bijak. Minggu 11 Reviewed by Mazni Azmi on 4:10 PTG Rating: 5

2 ulasan:

  1. kalau ada duit lbh buleh bli alat dgr jntung bb tu...check kt umah je,,,he4

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amboi, kemain lagi Aida.
      .
      Semua benda nak beli pasang kat rumah ya
      .
      Haha

      Padam

⛔⛔TERIMA KASIH KERANA MENINGGALKAN KOMEN ⛔⛔

🌼🌺🌸 Maznee memang rajin membalas komen bonda semua. TOP 10 Pengomen terbanyak akan dipaparkan di Kanan blog ini! Dapat backlink lagi. πŸ˜‰ 🌸🌺🌼
.
Selamat bersilaturahim πŸŒ„

All Rights Reserved by Shaklee untuk Ibu Bijak Keluarga Sihat © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Borang Maklumat Hubungan

Nama

E-mel *

Mesej *

Dikuasakan oleh Blogger.