Makanan Anti Kanser Payudara & Vivix Shaklee

Makanan Anti Kanser Payudara & Vivix Shaklee

Kanser payudara adalah kanser yang paling banyak dialami oleh wanita. Dari 20 pesakit sebanyak 6% nya meninggal dunia. 
.
makanan anti kanser shaklee
.
Ahli akademik berpendapat, penyebab kanser payudara adalah hormon dan makanan yang diambil seharian.  Hari ini kita akan kongsikan makanan anti kanser terbaik untuk panduan bersama
.
Adakah puan sukan makanan berlemak?
.
Makanan berlemak meningkatkan kemungkinan terkena kanser payudara.
.
Jika di bandingkan dengan mereka yang tidak banyak makan makanan berlemak. 
.
Wanita dengan tubuh yang tinggi & besar, lebih meningkatkan risiko terkena kanser ini berbanding wanita yang kurus dan pendek.
.
Untung jadi orang pendek kan?
.
Jika, kita ada sejarah keluarga yang pernah mengalami penyakit ini, risiko mendapat penyakit ini juga lebih tinggi.
.
Kesimpulannya, risiko untuk mendapat kanser payudara lebih tinggi pada

  1. wanita yang suka makanan berlemak
  2. Berbadan besar & tinggi
  3. Sejarah keluarga yang pernah menghidap kanser payudara

Selain itu, terdapat beberapa keadaan lain yang meniggikan risiko kanser payudara:
  1. Wanita meningkat usianya
  2. Wanita yang pernah mengalami satu kanser payudara
  3. Wanita dengan sejarah keluarga pernah terkena kanser payudara seperti kakak, ibu atau bibi
  4. Wanita yang belum pernah hamil
  5. Wanita yang mempunyai anak pertama selepas umur 35 tahun
  6. Wanita dengan sejarah penyakit payudara lain
  7. Wanita masa haid pertama usianya di bawah 10 tahun
  8. Wanita tidak pernah melahirkan anak
  9. Wanita tidak pernah menyusukan anak
  10. Pernah melakukan rawatan hormon

Jenis Makanan Pencegah Kanser Payudara

Dalam kita mengambil makanan seharian yang lazat & menyelerakan, perlulah kita mengelakkan makanan yang bersifat karsinogenik. 
.
Karsinogenik?
.
Apa tu?
.
Sebaliknya kita digalakkan memakan makanan seharian pencegah kanser yang mengandungi antioksida yang tinggi,.
.
Antioksidan akan membantu badan kita melawan radikal bebas penyebab kanser untuk memberikan imuniti kepada tubuh. 
.
Sebab lain yang menyebabkan kita mudah menghidap kanser ialah kerana 
.

  1. Kurangnya pengambilan sayur 
  2. Dan buah buahan semulajadi yang mempunyai serat yang tinggi. 

.
Kajian universiti California menunjukkan fakta yang hebat
.
Tahakah kita
.
Pengambilan sayur-sayuran dan buah secara teratur dapat mengurangkan risiko kanser sehingga 50% lebih rendah berbanding dengan orang biasa.

Selain antioksidan yang bersifat fitokomiawi dalam sayur-sayuran dan buah-buahan mempunyai sejumlah serat kasar termasuk pada makanan pencegah kanser payudara
.
Dengan begitu zat-zat yang karsinogenik akan terikat dengan serta, yang kemudian dibuang melalui najis, sehingga hal ini dapat menyingkatkan masa racun untuk transit.

12  Buah-buahan Yang Bagus Untuk Cegah Kanser

Jus dan buah-buahan penuh dengan vitamin yang penting dalam membina imuniti tubuh. 
.
Selain itu buah mengandungi serat semulajadi sebagai makanan pencegah kanser payudara. 
.
Serat yang diperlukan tubuh setiap harinya adalah 20-30 gram menurut National Cancer Institute, USA. 
.
Tentunya ada beberapa perkara yang kita dapatkan dari manfaat jus iaitu
.
  1. Mudah untuk digunakan
  2. Boleh di campur dengan buah lain
  3. Boleh ditambah madu sehingga mengurangkan rasa asid dari buah
  4. Komponen bermanfaat dalam buah menjadikan pengambilan lebih maksimum misalnya ada spon putih pada oren yang biasanya dibuang ketika di jus mudah digunakan, kerana mengandungi zat limone yang tinggi.
  5. Minum 1 liter jus post setiap hari untuk rawatan dan pencegahan sangat dianjurkan. Beberapa buah yang disyorkan
.
Shaklee sendiri ada menghasilkan jus tonik buah antioksidan yang bagus untuk diamalkan. Vivix shaklee dihasilkan dari campuran buah buahan seperti aggur muscadine dan lobak ungu
.
Mudah untuk dapatkan bekalan antioksidan harian.
.
Ambil saja 1 sudu teh vivix setiap hari untuk khasiatnya melindungi badan kita dari dirosakkan oleh radikal bebas.
Contoh buah buahan yang baik untuk mencegah kanser payudara
.

Nama buah Manfaat yang terkandung
  1. Epal Vitamin C yang tinggi, serat larut air terutamanya karoten dan pectin
  2. Belimbing Vitamin C yang tinggi, anti keradangan
  3. Jambu biji Vitamin C, 6 kali lebih banyak daripada jeruk
  4. Buah oren Bioflavanoid dan antioksidan pencegah kanser, Vitamin C untuk menyokong imun tubuh, limonoids untuk sistem kekebalan tubuh
  5. Lemon Antioksidan, vitamin C, disarankan untuk memakan spon putihnya juga
  6. Nanas Antioksidan, sacharosa, Dektrosa, asid organik, anti inflamasi. Dan mengganggu pertumbuhan sel kanser
  7. Betik Betakaroten, pektin, fitokinase, papain untuk pemecah protein
  8. Durian belanda Vitamin C, serat, dan antioksidan
  9. Tomato Vitamin C, antioksidan, lycopen sebagai penangkal radikal bebas
  10. Tembikai susu Zat antikoagulan, karotinoid untuk melawan kanser
  11. Anggur Flavanoid antioksidan, polifenol pecyin, tannin untuk menangkis kerusakkan gen, mencegah timbulnya kanser.
  12. Tembikai Flavanoid, Vitamin C

Sayur-sayuran dan bijiran yang Sedap dimakan & baik untuk elakkan  kanser


Nama sayur-sayuran yang terkandung kebaikan untuk mencegah kanser di dalamnya
.
  1. Brokoli, kubis merah, sawi - Glukosinoat, betakaroten, indole, isotiosianat, sulfosaran, kumarin, dan fenol sebagai anti kanser dalam makanan pencegah kanser payudara yang kaya serat
  2. Lobak - Glutathione, Vitamin C, betakaroten, folic acid, zat antioksidan.
  3. Buncis - Lignin, serat kasar, dan protease
  4. Daun betik - Serat kasar, vitamin A dan C, enzim papain
  5. Daun ubi kayu - serat kasar, vitamin A dan antioksidan ini juga boleh mencegah penyebab kanser usus
  6. Bayam - Serat kasar, karotenoid, dan nitrosamin
  7. Terung - Protease, inhibitor
  8. Kacang Soya - Genistein, daidzen, asid fitat, saponin, fitostero, asid fenolat
  9. Lada / Cili - Capsaicin untuk karsinogen
  10. Pulut hitam, jagung, kacang hijau, kacang merah - Serat kasar, vitamin

Madu dari lebah Untuk Badan Sihat & Bebas Kanser

Madu sebagai bahan pemanis semulajadi dari nektar bunga. Kandungannya adalah:

  1. Glukosa, kandungan yang tinggi berkhasiat untuk mengembalikan cecair badan dengan cepat
  2. Fruktosa, untuk mengurangkan kerosakkan hati yang menjadi penyebab kanser hati
  3. Enzim diastase dan invertase untuk mengurangkan pati, protein dan glikosida yang berlebih dalam tubuh
Kebaikan yang diperolehi dengan mengambil madu sebagai makanan pencegah kanser payudara ialah:
  1. Meningkatkan daya tahan dan membentuk sistem imuniti tubuh.
  2. Mempercepatkan penyembuhan luka 
  3. Royal jelly nya dapat memulihkan fungsi tubuh dan mengatur fungsi sel, sebagai antiviral dan anti-kanser.
  4. Propolis, mengandungi antibiotik, perangsang imunisasi tubuh dan meningkatkan kerja pagosit dalam sel darah putih, juga antioksidan.
  5. Bee pollen, dikumpulkan oleh lebah sebagai cadangan makanan. Kandungan betakaroten yang terdapat di dalamnya dapat mencegah pertumbuhan sel kanser dan menstabilkan proses regenerasi dan pemulihan sel.

Makanan yang Mengandung Klorofil (Sayur sayuran hijau)


Klorofil sdalah pigmen utama dalam pertumbuhan hijau, alga dan bakteria fotosintetis. 
.
Seperti pigmen karoten, klorofil pula penting dalam mengaktifkan radikal bebas yang berbahaya bagi sel. 
.
Berikut adalah sumber klorofil sebagai makanan pencegah kanser payudara dan kebaikannya:


  1. Alfalfa adalah sayur-sayuran seperti tauge tetapi ukurannya lebih panjang dan berwarna hijau. Berfungsi sebagai antioksidan, membersihkan darah, melancarkan darah, memperbaiki pencernaan, mengatasi keradangan.
  2. Spirulina adalah alga hijau biru bersel satu hidup di air tawar yang bersaiz mikroskopik berbentuk spiral. Mengandung betakaroten 25 kali ganda daripada lobak merah. Menjadikan spirulina antioksidan yang sangat baik.

Cara  Sayur Sayuran dan Buah Di Bersihkan Supaya Selamat Dimakan


Sayur-sayuran dan buah-buahan sebelum masuk ke peti ais maka perlu dibersihkan terlebih dulu supaya tidak mengandungi zat racun perosak.
.
Kita boleh lakukan langkah langkah ini:

  1. Mencuci sayur-sayuran dan buah-buahan dengan air yang mengalir untuk membuang kotoran dan sisa yang melekat.
  2. Rendam dengan garam, cuka epal atau cecair pencuci sayur-sayuran selama 10 minit. Untuk satu kilo sayur-sayuran atau buah pakai ½ sudu garam atau 4-5 sudu makan cuka epal.
  3. Cuci kembali dengan air bersih sehingga garam atau cecair pencuci buah tidak tersisa. Jika menggunakan cuka epal tidak boleh dicuci semula.
.

Antioksidan dalam Buah & sayur menyelamatkan kita dari kanser

Jadi apa sebenarnya sebenarnya antioksidan? 
.
Institut Perubatan mentakrifkan antioksidan sebagai 
.
"Bahan dalam makanan yang mengurangkan kesan buruk radikal bebas, seperti oksigen dan nitrogen spesies reaktif terhadap fungsi fisiologi normal pada manusia."
Radikal bebasadalah serpihan molekul yang sangat reaktif yang boleh menyebabkan rantaian tindak balas yang merosakkan dalam sel-sel badan kita. 
.
Tindak balas ini boleh mempunyai kesan langsung kepada jangka hayat sel-sel dan kesihatan DNA dalam setiap sel. 
.
Antioksidan adalah dapat menghentikan tindak balas ini dengan memusnahkan radikal bebas.
.
Zat antioksidan bermanfaat untuk menghilangkan kesan daripada radikal bebas (oksidan) yang bersifat merosakkan sel sihat, dan hal seperti itu tak dapat dielakkan dari kehidupan kita sehari-hari. 
.
Kadar Oksidan dalam tubuh kita dapat semakin tinggi, apabila kita berada dalam persekitaran pencemaran tinggi atau gaya hidup yang buruk. 
.
Dengan demikian antioksidan akan selalu melindungi kita dari penyakit berkaitan radikal bebas, seperti jantung, kanser, tekanan darah tinggi, kesan penuaan awal, serta juga bermanfaat untuk meningkatkan fungsi kekebalan tubuh. 
.
Antioksidan adalah termasuk nutrisi seperti vitamin E, beta -Karoten, selenium, lutein, licopene, anthosianin, koenzim Q10, asid alpha lipoic dan flavonoid. 
.
Masih banyak lagi sebatian antioksida yang lain dalam makanan yang masih belum dikenal pasti. 
.

Suplemen Antioksidan Vivix Shaklee Untuk Membantu Mencegah Kanser Dan Awet Muda

.
Nutrien antioksidan paling dikenali termasuklah 

  1. vitamin C dan E; 
  2. mineral seperti selenium, tembaga, mangan, dan zink;
  3.  koenzim Q10; 
  4. dan karotenoid. 

.
Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai nutrien lain yang mempunyai sifat antioksidan, termasuk kumpulan besar molekul organik yang terdapat dalam tumbuh-tumbuhan yang dipanggil polifenol. 
.
Pernah dengar polifenol?
.
Saintis Shaklee telah memilih beberapa sumber-sumber tumbuhan polifenol untuk dimasukkan ke dalam Vivix untuk menjadikannya produk antioksidan yang unik.
.
Maznee kongsikan dibawah bahan mentah vivix shaklee yang berkhasiat untuk kanser


1. Japanese Knotweed  (Polygonum Cuspidatum)

Bahan pertama Japanese Knotweed dipilih untuk dimasukkan ke dalam Vivix adalah sebatian yang dikenali sebagai resveratrol. 
.
Komponen wain merah bermanfaat membantu menurunkan pemyakit penyakit kardiovaskular di Perancis.
.
Orang-orang perancis makan diet tinggi lemak dan juga minum banyak wain merah dan didapati kurang mendapat kanser. 
.
Ini adalah apa yang dikenali sebagai Paradox Perancis.

Resveratrol biasanya didapati dalam anggur digunakan untuk membuat wain merah, tetapi tidak semua anggur mengandungi peratusan yang sama resveratrol. 
.
Shaklee menggunakan sumber resveratrol semulajadi yang lain yang sekurang-kurangnya 98% tulen dari tumbuhan yang dikenali sebagai knotweed Jepun.
.
Resveratrol dari Japanese knotweed adalah amat baik untuk badan dan memang sukar ditandingi. 
.
Dos harian satu sudu teh (5 ml) Vivix menyampaikan 100 mg resveratrol, yang merupakan jumlah yang sama anda akan mencari dalam 100 gelas wain merah.
.
Jangan risau sebab reveratrol dalam shaklee halal kerana tidak melalui proses penapaian.


2. anggur Muscadine (Vitis rotundifolia)

Anggur Muscadine adalah bahan kedua berkuasa dalam Vivix datang dari luar biasa , yang dikenali sebagai muscadine atau Vitis rotundifolia. 
.
Anggur muscadine lebih besar daripada anggur biasa dan adalah satu-satunya anggur dijumpai di dalam alam semula jadi dengan tambahan kromosom.
.
Saintis mempercayai sifat ini memberikan anggur muscadine keupayaan untuk menghasilkan antioksidan polifenol lebih bermanfaat daripada jenis anggur lain. 
.
Polifenol dalam anggur muscadine melindungi anggur yang tumbuh di kawasan panas, persekitaran lembab.
.
Anggur Muscadine mengandungi banyak sebatian khas yang dikenalpasti memberikan manfaat kesihatan. 
.
Khasiatnya tertumpu di kulit dan biji anggur. 
.
Ekstrak yang digunakan shaklee untuk vivix diperolehi dari seluruh anggur, tidak seperti ekstrak lain yang hanya menggunakan pulpa atau pomace daripada anggur dan kemudian telah di tambah gula dan air. 
.
Ekstrak anggur digunakan shaklee untuk vivix adalah sangat kaya dengan asid ellagic, fitonutrien yang tidak dijumpai dalam anggur biasa.

Saintis Shaklee telah membangunkan kaedah moden untuk mengeluarkan potensi maksimum  sebatian polifenol dijumpai di dalam ini anggur super.
.
Shaklee telah bekerjasama dengan saintis dari University of Georgia untuk mewujudkan proses pengekstrakan lembut yang akan menjamin aktiviti biologi yang setinggi mungkin dari ekstrak anggur muscadine. 
.

3. Elderberry Eropah (Sambucus nigra)

Elderberries Eropah ditambah kepada Vivix atas kebaikannya untuk kesihatan kerana kandungan yang tinggi antosianin.

Antosianin, serta flavonoid lain di elderberries, mempamerkan ciri-ciri antioksidan, dan penggunaannya dipercayaimenyumbang kepada pencegahan beberapa penyakit degeneratif. 
.
Ekstrak daripada buah elderberry telah digunakan dalam banyak kajian klinikal.


4. lobak ungu (Daucus carota sativa)


Bahan seterusnya yang membekalkan antioksidan untuk Vivix adalah lobak merah ungu (Daucus carota sativa). 
.
Lobak ini berwarna ungu di luar.
.
Tetapi oren di bahagian dalam, dan lobak ini mengandungi pigmen bukan dari beta-karotena seperti lobak merah oren biasa tetapi dari kelas yang sama sebatian yang terdapat dalam elderberries Eropah
.
Iaitu anthocyanin, yang merupakan antioksidan yang kuat. 
.
lobak ungu juga mengandungi alfa dan beta-karotena, dua karotenoid yang terkenal sifat antioksidan.
.
Jika tuan & puan mempunyai sebarang soalan mengenai VIVIX Shaklee, boleh hubungi Maznee di
.
Call/WhatsApp/Telegram : 019-265-3791
.
Apa yang Maznee kongsikan adalah sedikit berbanding dengan khidmat nasihat terbaik diberikan kepada pelanggan.
Setiap pelanggan akan diberikan panduan menggunakan produk Shaklee ekslusif untuk mereka sahaja.
.
Call/WhatsApp/Telegram : 019-265-3791
ID Shaklee : 963860
FB : Maznee bagi pertanyaan lanjut.
.
Like kami di Facebook Page: Ibu bijak keluarga sihat
mendapatkan HARGA dan INFO PERCUMA

Kami amat menghargai pendapat anda? Kongsikan pandangan anda mengenai vivix Shaklee di ruangan dibawah


Selamat mencuba.
.
Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at vitamin-cerdik.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

2 Responses to "Makanan Anti Kanser Payudara & Vivix Shaklee"

  1. Perkongsian yang bermanfaat.. Bookmark.. boleh buat rujukan..

    BalasPadam
  2. Nampak gayanya saya ni amat terdedah kepada kanser sebab saya tak makan sayur, buah-buahan pun memilih dan saya suka makanan yang berlemak. Kena ubah gaya hidup sebelum terlambat sangat. La ni pun dah terlambat sebenarnya :(

    BalasPadam

⛔⛔TERIMA KASIH KERANA MENINGGALKAN KOMEN ⛔⛔

🌼🌺🌸 Maznee memang rajin membalas komen bonda semua. πŸ˜‰ Insyaallah akan lawati blog cik puan & bonda semula.🌸🌺🌼
.
Selamat bersilaturahim πŸŒ„