Maznee Azmi . Pengedar Shaklee pilihan hati. Yakin . Mesra . Berpengalaman

9 Petua hilangkan kencing manis ketika mengandung & Gula normal!

Kehamilan adalah penuh dengan cabaran dan lebih-lebih lagi jika anda mempunyai diabetes jenis 1 atau jenis 2.
.
Jadi bagaimana anda mengawal penyakit yang mencabar seperti kencing manis semasa 9 bulan kehamilan?
.
ibu mengandung & kencing manis

Sebelum kita memulakan keluarga, periksa 9 tips ini yang boleh membantu anda mengurus pengurusan diabetes dan mempunyai kehamilan yang sihat.
.
Sudah bersedia?

9 Tips mudah untuk ibu mengandung kawal kencing manis masa mengandung

1. Dapatkan gula darah anda di bawah kawalan

Jika puan sedang merancang untuk hamil, kita perlu menghentikan tabiat buruk (seperti merokok), mengurangkan berat badan (jika berlebihan berat badan), & mengambil vitamin pranatal.
.
Anda boleh menambah satu lagi item ke senarai jika anda mempunyai diabetes: Dapatkan gula darah anda di bawah kawalan.
.
Sekiranya paras gula darah anda terlalu tinggi atau terlalu rendah, anda mungkin mengalami masa yang sukar untuk hamil.
.
Dalam kes ini, tubuh kita mungkin menyedari bahawa ia bukan tempat yang sesuai untuk kehamilan.
.
Wanita yang menghidap diabetes jenis 2 adalah sangat berisiko untuk sindrom ovari polisistik (PCOS), yang juga boleh membuat ia sukar untuk hamil.
.
Ubat-ubatan yang merangsang ovulasi, seperti Clomid dan Serophene, boleh membantu.
.

2. Dapatkan khidmat nasihat & pemeriksaan doktor yang arif soal diabetes semasa hamil

Wanita hamil dengan diabetes boleh mempunyai sehingga tiga kali lebih banyak bertemu dengan doktor sebagai wanita pada risiko komplikasi yang lebih rendah.
.
Anda mahu doktor yang benar-benar tahu tentang diabetes apa-apa
.
Pemantauan berterusan, ultrasound, dan ujian gula darah tambahan perlu kerap dilakukan jika mempunyai diabetes semasa kehamilan.
.

3. Pertimbangkan untuk menghentikan ubat oral

Kebanyakan doktor menyarankan bahawa wanita hamil yang menghidap diabetes jenis 2 tidak meneruskan ubat-ubatan oral

Ini kerana tidak ada bukti yang cukup bahawa pil kencing manis, seperti metformin, adalah selamat untuk mengambil semasa mengandung.
.
Walaupun ubat-ubatan oral adalah mudah, insulin mungkin merupakan pilihan yang lebih baik untuk membantu anda mengekalkan tekanan darah gula sebelum dan semasa kehamilan.
.
Anda perlu mengambil insulin jika anda mempunyai diabetes jenis 1, maka berbincanglah dengan doktor anda sama ada rejimen insulin semasa anda akan memenuhi keperluan anda semasa kehamilan.
.

4. Kawalan alahan mengandung anda

Sekiranya anda mengambil insulin, anda perlu mempunyai makanan dalam sistem anda untuk bertindak dengan insulin.
.
Itu menjadi masalah apabila anda tidak boleh makan apa-apa kerana kehilangan selera makan.

Mungkin makan biskut sebaik sahaja awak bangun untuk membantu dengan alahan semasa mengandung.
.
Menyimpan makanan kering di sebelah katil anda dan mengambil gigitan beberapa sebelum anda bangun dari katil.

Dadah berdaftar tertentu, seperti Zofran, juga boleh membantu dengan mual yang melampau yang disebabkan oleh alahan mengandung. Sekiranya anda mempunyai alahan mengandung yang teruk, bincangkan pilihan dengan doktor anda.
.

5. Mengekalkan kawalan gula darah semasa kehamilan

Memang mencabar untuk menjaga kawalan gula darah kita secara berterusan sepanjang kehamilan.
.
Ini bermakna kita perlu memberi lebih perhatian dengan memantau glukosa darah.
.
Jangan tunggu sehingga anda merasakan gula darah anda naik atau turun. Pastikan anda tahu tahap gula dalam darah anda
.
Pastikan bacaan gula normal untuk ibu mengandung sentiasa di paras yang sihat
.

6. Mempunyai stok makanan untuk pembebasan cepat karbohidrat 

Jika anda bergantung kepada insulin, bersedia untuk menghadapi hipoglisemia, keadaan yang berlaku apabila gula darah di dalam badan anda adalah terlalu rendah. Ini adalah disebabkan oleh mengambil terlalu banyak insulin
.
Atau tidak makan cukup untuk sepadan dengan tahap insulin dalam badan anda.
.
Anda boleh menyimpan gula gula atau produk makanan yang direka khusus untuk membalikkan hipoglikemia.
.

7. Baca buku tentang diabetes semasa kehamilan

Keluarga dan rakan baik kita mungkin memberi nasihat berguna tentang kehamilan seperti pantang larang ibu mengandung & sebagainya
.
Tetapi melainkan jika mereka juga pernah menghidap kencing manis semasa mengandung  mereka mungkin tidak memahami sepenuhnya apa yang sedang anda alami.
.
Dapatkan panduan yang berguna & ilmu bermanfaat dari perpustakaan tentang pemakanan semasa mengandung
.
Terutama sekali untuk ibu hamil yang ada GDM
.
Pasti sangat berguna untuk panduan kita
.

8. Makan set mengandung shaklee untuk ibu hamil menghidap kencing manis

Set mengandung shaklee ialah vitamin yang digabungkan khas untuk memenuhi keperluan badan ibu mengandung
.
Dan bayi dalam kandungan
.
Badan kita memerlukan khasiat yang mencukupi terutama semasa mengandung untuk mengawal paras gula dalam darah supaya kekal dai paras sihat
.
Set mengandung Shaklee rasmi untuk tahun 2017 adalah seperti berikut. Ada 6 produk semuanya
.
Dan setiap satu akan membantu ibu hamil & bayi dalam rahim berkembang dengan khasiat yang mencukupi
.
set mengandung shaklee untuk kencing manis
Secara umumnya, set ini mengandungi 6 produk dengan fungsi saling melengkapa

  1. Vitalea Shaklee 
  2. ESP Shaklee 
  3. Vitamin C Shaklee 
  4. Ostematrix Shaklee 
  5. Omega guard Shaklee
  6. Vitamin B complex Shaklee 
Maznee ada tulis dengan teliti fungsi & kebaikan setiap produk di dalam set mengandung shaklee untuk kencing manis Klik untuk baca 
.
Jika puan memerlukan bantuan
.
Dan ada banyak soalan yang masih belum terjawab
.
Jangan segan segan untuk Whatsap Maznee di 019 265 3791
.
Insyaallah semua soalan akan di jawab sebaiknya
.

9. Kira pengambilan kalori harian anda dengan menggunakan kalkulator di bawah



Untuk mencuba produk, bertanyakan harga dan konsultasi percuma ini,sila hubungi saya di:

.
 Whatsupp / SMS: 

019-2653791 atau  0192663791 
Maznee Azmi
ID Shaklee: 963860
.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at hargasetbersalin.blogspot.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.
.
Selamat mencuba, dan kongsikan pandangan anda disini.

Ingat selalu untuk lakukan pemeriksaan kehamilan dengan doktor puan.

29/8 TF0CF9

14 Responses to "9 Petua hilangkan kencing manis ketika mengandung & Gula normal!"

  1. Assalamualaikum Mazni..
    Rajin mempromosi, pasti income lebat ni nanti..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kita usaha saja mis mirror. Allah juga bagi rezeki

      Kencing manis masa mengandung tu elok elakkan

      Padam
  2. Takut je dengar ada sesetengah orang time pregnant tiba-tiba je ada kencing manis. Moga dijauhkan dari semua tu . amin

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama sama kita usaha

      Tips dan petua dah bagi ni sis nadie

      Semoga bermanfaat

      Padam
  3. wife saya selalu kena kencing manis ketika mengandung..

    tak mengandung jadi ok

    BalasPadam
    Balasan
    1. Macam tu ya tuan hanafi

      Memang kena jaga gula dalam darah kan tuan

      kalau tidak nanti baby lahir besar

      kena operate czer

      parut tempat sama

      Padam
  4. Info yg bgus ni. πŸ˜€πŸ˜‰

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih singgah cik renex

      Semoga sihat selalu

      Padam
  5. Terima kasih maznee atas info yang bagus ni. Ibu alhamdulillah sihat

    Tak ada kencing manis bagai

    Semoga berkekalan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, anak ibu si zaid ni lasak budaknya

      semoga dah besar nanti rajin menolong mak ayah

      jadi anak soleh dunia akhirat

      Padam
  6. tq info. lepas ni boleh la nasihatkan bini supaya tak ikt sangat rasa mengidam tuu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mengidam masa mengandung tu ok tuan

      asalkan makanan dan minuman tu sihat

      teringin makan buah tu bagus

      kalau teringin makan kek dan makanan bergula tu kena kawal sikit

      Padam
  7. Bagus jaga kesihatan elak kencing manis dari muda Supaya bila dah berusia boleh beribadat dan buat apa yang perlu dengan baik

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu

      Rasa lebih nikmat bila masih sihat di akhir usia nak kerjakan ibadat

      masa muda dah berlalu

      Padam

⛔⛔TERIMA KASIH KERANA MENINGGALKAN KOMEN ⛔⛔

🌼🌺🌸 Maznee memang rajin membalas komen bonda semua. πŸ˜‰ Insyaallah akan lawati blog cik puan & bonda semula.🌸🌺🌼
.
Selamat bersilaturahim πŸŒ„